Gastroskopifremstilling
Formål
Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, som kan afsløre synlige forandringer i disse organer.
Præoperativt
Sygeplejersken sikrer sig:
Fremstilling
Gastroskop.
Steril vandflaske.
Ventiler til gastroskop, sterile til ren procedure
Tandbeskytter/bideskinne.
Steril kapsel/protese bæger
Sugeslange.
Sterilt vand 1 l.
Sprøjte 60 ml.
Serviet/opsamlingsble.
Evt. Eksplorationsgel/Lidocaingel
Forklæder.
Handsker
Vaskeklud
Evt. Lidokainspray,
Evt. antiskum,
Evt. medicin og antidot (se særskilt vejledning),
Evt. udstyr til anlæggelse af venflon,
Evt. udstyr til monitorering.
Procedure
Sugeventil, luft-/vandventil og biopsiventil monteres på gastroskop. Disse skal være sterile til en ren procedure.
Vandflaske fyldes med sterilt vand.
Sugeslange kobles på sug.
Gastroskopet er nu klar til at tilsluttes generatoren. Umiddelbart inden gastroskopet tilsluttes, påmonteres sugeslange og vandflaske til gastroskopet.
Skopirakket tændes – lysgenerator og kameraenhed.
Pære i lysgenerator aktiveres.
Sug tændes.
Hvidtest udføres, hvis nødvendigt
Afprøvning
Inden gastroskopien påbegyndes, afprøves skopets funktioner.
• Sug: kommer der vand i sugeslangen, når der trykkes på rød sugeventil.
• Luft: blæser gastroskopet luft – prøv eventuelt i vand, når blå luft-/vandventil blokeres.
• Vand: skyller skopet linsen, når der trykkes på blå luft-/vandventil.
• Kontroller, at biopsiventil er lukket.
• Kontroller, at manøvrehåndtag virker.
• Kontroller, at der er billede på monitor.
Gastroskopet er nu klar til anvendelse.
Rengøring
Se særskilt vejledning for rengøring og desinfektion af fleksible endoskoper og tilbehør.
Er beskrevet i ”Råd og anvisninger om rengøring og desinfektion af fleksible endoskoper, 4. udgave 2001” fra Statens Serum Institut, og i Infektionshygiejniske retningslinjer 8.11.