Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Præoperativ desinfektion af mundhulen

Beskrivelse

For at forebygge infektion, er det vigtigt, at der udføres grundig desinfektion af mundhulen med Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 % inden operation i lokal- og generel anæstesi.

 

Inden operationer i lokal anæstesi desinficeres patientens mundhule ved, at sygeplejersken ophælder 10 ml Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 % i et medicinbæger og lader patienten skylle munden i et minut for derefter at spytte ud.

 

Inden operationer i generel anæstesi desinficeres patientens mundhule ved, at når patienten er lagt i narkose og kirurg og operationssygeplejerske har lagt en pakning, hælder operationssygeplejersken 100 ml Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 % i patientens mund. Der skylles i 1 minut, hvor der anvendes swaps, hvorved bakterier og plak fjernes ved mekanisk påvirkning. Derefter suges Klorhexidin mundskyllevæske op, og der er klar til lokalbedøvelse.

 

Målgruppe

Sygeplejersker, kæbekirurger og tandlæger ansat i Kæbekirurgisk Afdeling.

 

Formål:

At forebygge infektionsrisiko og ensarte procedure for desinfektion af mundhulen inden operationer i lokal- og generel anæstesi i Kæbekirurgisk Afdeling..

 

Referencer

Jahren Kristoffersen, Nina et al.: Grundlæggende sygepleje 2. 1. udgave, 1. oplag 2006. Munksgaard Danmark.

Kæbekirurgisk Afdeling, Aalborg sygehus: Vejledning i mundhygiejne.

Timmer, C. J.: Klorhexidins antibakterielle effekt ved brug af zendium mundplejeprodukter. Amersfoort, the Netherlands

Kæbekirurgisk Afdeling- Hygiejne ABC.