Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Mad til patienter med særlige behov

Beskrivelse

Når plejepersonalet på sengeafdelingen modtager en patient md særlige ernæringsmæssige behov, skal der gives besked til personalet i afdelingskøkkenet om at rekvirere maden.

Maden bestilles via MCS i bestillingsbilledet ”diæter”.

Der kan ved meget specielle behov laves et skema til Hovedkøkkenet i samarbejde med afdelingen eller diætist til den enkelte patient. I disse tilfælde bestilles en ”skemakost” i bestillingsbilledet ”diæter” hvor patientens navn skrives i rubrikken ”kostbemærkning”.

Maden bestilles dagen før inden kl. 9.30 i MCS.

Modtager man en patient efter deadline for bestilling, kontaktes Hovedkøkkenet pr. telefon. I øvrigt bestilles der efter forskrifterne i afsnitskøkkenets Esmiley under kap. 4 ”Rekvisition”.

 

Der kan bl.a. vælges mellem følgende diæter:

Minus grisekød, vegetar, veganer, glutenfri, laktosefri, mælkefri m.fl.


Derudover kan der også vælges dagskost med modificeret konsistens niveau (Niveau 2: grain konsistens eller Niveau 3: blød konsistens)
 

Definition af begreber

Master Cater system (MCS): Kostprogram hvorigennem der bestilles mad fra Hovedkøkkenet.

Bestillingsbillede: Der hvor de enkelte komponenter bestilles.

Personer med særlige behov: en patient der på grund af kultur, trosretning, allergi eller ernæringsmæssig tilstand har et ændret behov eller ønsker, end hvad der tilbydes til sygehuskost eller normalkost.

Esmiley: internetbaseret program, hvori afsnitskøkkenets egenkontrol er beskrevet.

 

Formål

At beskrive hvorledes der bestilles mad til patienter med særlige behov.

 

Referencer

Anbefalinger for Den Danske Institutionskost

Afsnitskøkkenets egenkontrolprogram i e-smiley