Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Jernbehandling intravenøst ved jernmangelanæmi efter gastric bypass

 

Baggrund

Patienter, der har gennemgået en gastric bypass operation har ofte tegn på jernmangelanæmi, som ikke responderer på peroral jernbehandling.

Der findes hyppigt en udløsende årsag, operation for overskydende maveskind, operation for intern herniering eller lignende.

Oftest er der kraftige menstruationer, som kan forklare det.

Den bagvedliggende mekanisme, der gør, at peroral jern ikke er tilstrækkeligt er ikke endeligt afklaret, der er derimod god erfaring for, at jernbehandling restituerer tilstanden, så det i fremtiden er tilstrækkeligt med peroral jernbehandling.

Indikation

Der er patienter med jernmangelanæmi, hvor flere måneders behandling med peroral jern ikke korrigerer tilstanden. Ingen fast nedre grænse for i.v. jernbehandling, idet subjektive symptomer på jernmangelanæmi forstærker indikationen.

Bivirkninger

Bivirkninger er generelt sjældne, der kan forekomme hovedpine, svimmelhed og lavt blodtryk som følge af infusionen. Særlig opmærksomhed henledes på allergisk reaktion med utilpashed og udslæt, kløe og nældefeber.

Behandling

Præparat: Ferinject.

Administration: Gives som i.v. infusion. Ferinject-ampuller tilsættes 100 ml NaCl isotonisk og infunderes over 30 minutter.

Dosis: Afhænger af indikation, det sige hæmoglobin og symptomer. Ved hæmoglobin under 7 og symptomer gives 2000 mg. Ved hæmoglobin under 6 og symptomer gives 3000 mg. Der gives 1000 mg/infusion med cirka en uge mellem infusionerne.

Kontrol

Der medgives kontroltider med blodprøver efter otte og 16 uger og efterfølgende ambulant kontrol efter 16-17 uger.