Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Hjælpemidler, senge og tøj til bariatriske patienter på Aalborg UH, Thisted

 

Beskrivelse

Følgende beskriver de hjælpemidler, portørerne stiller til rådighed for indlagte patienter. Hjælpemidlerne er således ikke til udlån

Før der tages stilling til, hvilken indsats der bliver nødvendig, skal patienten vejes.

Vejning

På afsnit med loftslifte findes en liftvægt, som kan rekvireres ved portøren.

Planlægning af vejning er derfor nødvendig.

Til immobile patienter har sygehuset en vægt, der kan monteres mellem lift og sejl - kapacitet 250 kg. Denne vægt bestilles ved vagthavende portør.

Desuden findes en ekstra stor seng med påsat vægt, som kan benyttes til vejning af en bariatrisk patient, mens patienten ligger i sengen.

Portørhjælp til vejning aftales med vagthavende portør via Columna.

 

Seng

En standardseng er godkendt til en patient med en vægt på max 200 kg.

Standardsengen kan øges i længden med 20 cm.

Hvis en patient har en stor kropsvolumen og ikke kan være i en standardseng, selv om vægten er under 200 kg, kan ”Megasengen” bestilles ved vagthavende portør på Columna.

Ved brug af megaseng er der brug for to portører til transport.

Sengene kan komme rundt på hele sygehuset.

 

Madras

Standardmadras Invacare Softform Premier leveres sammen med sengen, max 240kg, tryksårsstadie 3. Der findes stadig Apollomadrasser til max. vægt 140kg, trykstadie 2 på matriklen (jan. 2020). Denne madras er ved at blive udfaset, og erstattes af Invacare Softform Premier.

Der kan rekvireres en vekseltryksmadras, Zibo Care Procare Auto, der dækker tryksårsstadie 4 til max. vægt 200kg, ved portøren via Columna. Bariatrisk vekseltryksmadras kan skaffes via firmaet www.ziboathene.dk. Eller firmaets kundeservice 769000407. Afsnittet skal selv kontakte firmaet og afholde afgifterne, der opstår i forbindelse hermed.

Lagensystem

4 way-glide til immobile patienter

Til immobile patienter kan 4 way glide lagen system benyttes, der gør det nemmere at forflytte patienten, specielt hvis Apollo madras benyttes.

Hvor der forefindes loftlift kan Repo lagen, max 200 kg benyttes.

Lagen system bestilles ved vagthavende portør på Columna.

 

Lift

Desuden findes lifte på samtlige sengeafsnit, på en del ambulatorier, Akutmodtagelsen, BDA samt CT. På hver lift er indikeret max. belastning. vær opmærksom på, om sejlet også er velegnet til samme vægtklasse.

Der er liftkapacitet på matriklen på op til 400 kg.

Der forefindes løfteramme til planløft - kapacitet 250 kg+ 150kg.

Bestilles ved vagthavende portør på Columna.

 

Linned

Dyne, lagen og betræk til bred seng bestilles ved rengøringen 50290.

 

Tøj

Sengeafsnittene skal altid have tøj i str. xxxxl på lager: Joggingbukser, skjorter, undertrøjer m. strop og trusser. Tøjet bestilles hjem med linnedbestilling og opbevares et særligt sted i afsnittet.

 

Kørestol

Stor kørestol: kapacitet på 225 kg. Bestilles ved vagthavende portør på Columna. Kørestolen fra portøren er en lånestol, der må bruges indtil kørestol efterfølgende er bestilt hos hjælpemiddeldepotet – inden for max. 24 timer.

 

Bade/bækkenstol

Bækkenstol - kapacitet 200kg. Bestilles ved vagthavende portør på Columna. Hvis patienten vejer over de 200kg kontaktes Hjælpemiddeldepotet.

 

Formål

At personalet kender og anvender de hjælpemidler, senge og tøj, som hospitalet har indkøbt for at imødekomme bariatriske patienters behov etisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

 

Definition af begreber

Bariatrisk patient: En bariatrisk patient defineres som en patient med BMI 35-39.9 med fedmerelateret sygdom og BMI ≥40 med eller uden fedmerelateret sygdom. (1) Bariatri signalerer neutral viden og en professionel holdning, modsat ord som fedme og adipositas.

 

Referencer

Bariatri på danske sygehuse: Anbefalinger til god praksis