Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

A-kir., Analfistel, analabsces, pilonidalcyste

Indikation og operation

Der findes forskellige anale lidelser, som behandles med kirurgiske indgreb.

Dette gøres, for at sanere evt. infektion, reducere smerter og ubehag og forhindre udvikling af kroniske tilstande såsom fisteldannelse.

Pilonidalcyste

Skyldes indkapslet hårsæk som er forbundet til huden via en fistel. Dette kan give anledning til recidiverende abscesdannelse.

Analabsces og fistel

Abscesser opstår på grund af en tilstoppet analkirtel. Det er vigtigt, at der hurtigt foretages excision for at undgå recidiv. Symptomer kan være smerter i endetarmen, som er trykkende og konstante, hævelse og rødme perianalt, feber og stigende infektionstal. Der kan endvidere forekomme sivning, hvis der spontant går hul på abscessen.

Senkomplikation til analabscesser kan være fistler. En fistel er en ”kanal”, kroppen selv danner, gående fra huden omkring anus til analkanalen eller rektum. Der kan i værste fald forekomme sepsis og gasgangræn

Basisobservation og pleje

Se Basisobservationer af patienter i Opvågningsafsnittet

Udvidet observation og pleje

Analregion observeres mhp. frisk blødning, hæmatom, og sivning. Forbinding har evt brug for forstærkning.

Patienten kan have brug for en lille ble/bind ved sivning.

Ved åben behandling er der efterladt en kavitet, som kan være fyldt med Aquacel. I så fald skal der foreligge en plan for den videre sårpleje.

Sygeplejersken skal endvidere være opmærksom på, om der foreligger en ordination fra kirurgen på antibiotisk behandling.

Smertebehandling og anden medikamentel behandling

Smertebehandling udføres efter instruksen Patientbehandling i opvågningsafsnittet eller efter særskilt plan fra anæstesilæge.

Udskrivelse

Som hovedregel kan disse patienter udskrives efter udskrivningskriterierne Patientbehandling i opvågningsafsnittet