Ernæringsscreening børn 0-15 år
Ernæringsscreening børn 0-15 år
Procedure
1. Akut indlagte børn:
2. Indkaldte børn:
Vægt måling:
Højde måling:
Kranieomfang:
Dokumentation
Vækst kurve:
Ansvarsfordeling
Kostintervention
Formål
Definitioner
Procedure
Alle børn der indlægges screenes for:
0 ≤ 2 år | Vægt, længde og kranieomfang |
2 - 15 år | Vægt og højde |
1. Akut indlagte børn:
Barnet vejes og måles i modtagelsen, hvis barnets tilstand tillader det. Modtages barnet direkte i sengeafsnittet, vejes og måles det her.
2. Indkaldte børn:
Barnet vejes og måles i afsnittet.
Vægt måling:
Børn ≤ 2 år: Vejes uden tøj.
Større børn: Vejes uden fodtøj og overtøj.
Skal vægtforløbet følges, foretages vejningen optimalt på en bestemt vægt og på samme tidspunkt af døgnet.
Hos indlagte børn, der ikke er i ernæringsmæssig risiko gentages vægtscreeningen 1 gang om ugen..
Børn < 5 kg. screenes 2 gange om ugen.
Højde måling:
Afhængig af barnets tilstand, måles barnet liggende eller stående.
▪ Børn under 2 år måles normalt liggende, i målebræt.
▪ Børn over 2 år stående, uden fodtøj, i højdemåler.
Kranieomfang:
Måles omkring kraniet, over ørerne, hvor kranieomfanget
er størst jf. Illustration.
Dokumentation
I Clinical Suite under “Værdier”
I Journal, ved initiale ernæringsscreening, noteres målte værdier på vækstkurven og på BMI kurve (børn >2 år)
BMI (body mass index)
Beregning af BMI
1. kropsvægt i kg /højde i meter2
2. www.bmiberegning.dk
Vækst kurve:
Ved efterfølgende vækst screeninger anvendes vækstkurve.
Ansvarsfordeling
Lægen
Faglig ansvarlig for at risikopatienter identificeres og behandles.
▪ Barnets ernæringstilstand forholdes barnets aktuelle sundheds- og sygdomstilstand.
▪ Vurdere og ordinere kost/behandlingsplan ved risikopatienter.
▪ Formidle information om ernæringsrisiko og behandlingsplan til egen læge/anden afdeling.
Sygeplejersken
Har det primære ansvar for at foretage ernæringsscreening og dokumentere dette.
▪ Udfører screeninger for vægt, længde og kranie omfang.
▪ Fører data clinical suite, journal, vækstkurve
▪ Klinisk vurdering af barnets ernæringstilstand og situation.
▪ Tilbyde alderssvarende mad og drikke afpasset til barnets situation.
▪ Rådgive, vejlede og behandle barn og familie i ernæringsmæssige forhold.
Kostintervention
• Hvis vægt og længde i.f.t hinanden afviger 1 SD, eller hvis initiale BMI beregning viser -< 10%, eller > 90%, udarbejdes kostplan sv.t barnets alder og behov.
• Læge/ sygeplejerske udarbejder kostintervention.
• Hos patienter med behov for særlig diætistisk vejledning i forhold til forebyggelse og behandling kan etableres samarbejde med klinisk diætist.
Formål
Definitioner
• Ernæringsmæssig risiko: Underernæring og moderat/svær overvægt.
• Ernæringsscreening: Et redskab til at identificere børn, der ernæringsmæssigt afviger fra normale vækstkurver. Screeningen består af, at alle børn måles og vejes samt børn < 2 år får målt kranie omfang.