Hjertestopoverlevere - samarbejdsaftale mellem Neurologisk Afdeling og intensive afsnit på Aalborg Universitetshospital
Formål
At prognosticering af funktionsniveau hos overlevende, komatøse patienter med tegn på anoxisk hjerneskade efter hjerte-lunge-redning (genoplivning) sker koordineret og standardiseret på evidensbaseret grundlag. ”Hjertestopoverlevere”.
Aftalen tager afsæt i ”Prognosticering af cerebralt udkomme hos patienter med manglende opvågning efter hjertestop” Microsoft Word - Guideline Prognosticering efter hjertestop og manglende opvågning Revideret 2021.docx (dasaim.dk)– udarbejdet og løbende revideret af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) og Dansk Selskab for Intensiv Terapi (DSIT) og med neurologiske speciallæger som konsulenter.
Baggrund
Ved overlevelse efter hjertestop er der behov for intensivbehandling og -pleje i en periode. Behandlingen omfatter bl.a. terapeutisk Targeted Temperature Management-behandling.
Samarbejdsaftalen beskriver arbejdsgange og kommunikation i forbindelse med behandlingsmæssige og diagnostiske tiltag hos patienter, der har overlevet hjertestop, og som ikke viser tegn til opvågning.
Patienterne er typisk indlagt i kardiologisk regi (stamafdeling) med intensiv backup og med neurolog som tilsynsgående. Der arbejdes på tværs af specialerne kardiologi, neurologi og intensiv medicin, ligesom plejen er multidisciplinær med deltagelse af intensive sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter.
Kardiologer og intensivister arbejder med daglig intensiv stuegang, imens man fra neurologisk side kommer på fast tilsyn 2 gange ugentligt – mandag og torsdag – i dagtid frem til kl. 18 og med fast tilknyttet speciallæger.
Definition
Intensive afsnit Aalborg Universitetshospital, der behandler hjertestopoverlevere:
• TIA: Thoraxintensivt Afsnit
• R: Almen intensivt Afsnit
• NOTIA: Neuro-orto-traumeintensivt Afsnit
• 103: Intensivafsnit højtspecialiseret for børn og gravide
Myoklonier: Ufrivillige muskelryk
SSEP: Somatosensorisk evokerede potentialer
EEG: Elektroencefalogram
RASS: Richmond Agitation and Sedation Scale GCS: Glasgow Coma Scale/Score
NCSE: Non-convulsiv status epilepticus
CTC: CT af cerebrum
MRC: MR af cerebrum HTB: Hypotermibehandling
TTM: Targeted temperature management
NSE: Neuron Specifik Enolase
WUC: Wake Up Call
Koordinering af samarbejde
Ledende overlæge på Intensivt afsnit og ledende overlæge på Neurologisk Afdeling, har det overordnede, lægefaglige ansvar for koordineringen af samarbejdet i henhold til denne aftale.
Der henvises til vedhæftet bilag ”Flowchart hjertestopoverlevere”
Evaluering
Samarbejdsaftalen evalueres hvert 2.år (eller tidligere ved behov) på initiativ
af TIA overlæge.