Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Serøs coxitis

 

Formål

At beskrive undersøgelse og behandling af serøs coxitis.

Målgruppe

Børn med halten og/eller smerter lokaliseret til hofte, femur eller knæ

 

Beskrivelse

Generelt

Børn med halten og/eller smerter lokaliseret til hofte, femur eller knæ skal mistænkes for hoftelidelse.

Hvis der er bevægeindskrænkning i hofteleddet, specielt manglende indadrotation er der risiko for ansamling i hofteleddet. Et barn med ansamling i hofteleddet ligger med hoften i fleksion og udadrotation.

 

Undersøgelser

Røntgen af bækken AP + Lauenstein, ultralyd af hofteled mhp. ansamling.

Blodprøver: CRP, SR (infektionspakke) for at udelukke bakteriel infektion.

Temperaturmåling.

 

Behandling

NSAID i relevant dosis, helst tre gange dagligt til lidelsen aftager. NSAID tænkes at reducere væskeansamling i hoften. Aflastning efter behov. Indlæggelse i akutte tilfælde med udtalte smertegener og altid ved temperaturforhøjelse eller forhøjet CRP - og/eller SR. (differential diagnose til serøs coxit er bakteriel coxit, som kræver operation og i.v. antibiotika).

Ved vedvarende gener udover 3-7 dage henvendelse til egen læge. Egen læge skal rådgives om at ordinere nye røntgenbilleder, hvis generne pågår i 2 uger eller mere.

 

Ambulante kontroller

Ikke nødvendig.

 

Information til forældre

Det drejer sig om en godartet væskeansamling i hoften af ukendt årsag. Årsagen kan være overstået infektiøs sygdom eller overbelastning. Det drejer sig normalt om et éngangstilfælde. Hvis tilstanden recidiverer, kan man se tiden an, så længe der ikke er feber i kombination med smerter i hoften. Ved vedvarende gener på noget som helst tidspunkt udover 1 uge, henvendelse til egen læge. Hvis tilstanden stadig giver symptomer 3 måneder efter undersøgelsen, bør der igen tages røntgen af bækkenet i AP + Lauensteins projektion for at udelukke Calvé-Perthes sygdom.