Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

O-kir., amputation – crus og femur

Operation og indikation

Amputation af underekstremitet i det niveau, der er fundet nødvendigt. Dette kan afgøres af karkirurger ved hjælp af en hudperfusionstest og/eller Doppler-test. Ofte hos dårligt cirkulerede patienter samt diabetespatienter.

Niveauer: Crus, femur (høj, lav), hofteeksartikulation.

Amputation kan også komme på tale efter et traume.

Basisobservation og pleje

Se basisobservationer af patienter i opvågningsafsnittet

Udvidet observation og pleje

Stumpen
Stumpen observeres for hævelse, temperatur.

Forbinding
Observeres for gennemsivning – eventuelt et grønt stykke under stumpen. Ved massiv gennemsivning kontaktes kirurg, som skal tage stilling til, om forbindingen skal forstærkes eller lægges om – dette gøres af operationspersonalet.

Dræn
Der kan være anlagt vakuumdræn. Observer vakuum og mængde. Drænproduktion 100 ml/time bør foranledige kontakt til operatøren eller O-vagthavende.

Lejring
Stumpen kan med fordel lejres på en flad pude. Observer ikke for høj elevation af stumpen på grund af blodforsyningen til stumpen.

Vandladning
Observer om der er vandladning, specielt hvis patienten er opereret i spinalbedøvelse og/eller har epiduralkateter. Afsnittets procedure for postoperativ urinretention følges Postoperativ urinretention – POUR

Smertebehandling og anden medikamentel behandling

Der kan være anlagt smertekateter, som fungerer med Naropin® (O-standard) på Baxter-pumpe. Smertebehandling efter rammeordination (skal noteres på observationsskema) eller efter aftale med O-anæstesi.

Udskrivelse

Som hovedregel kan disse patienter udskrives efter udskrivningskriterierne for opvågningsafsnittet. Patientbehandling i opvågningsafsnittet