Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Præoperativ planlægning ved hjælp af røntgenbilleder

Formål

Ved god præoperativ planlægning kan mange faldgruber ryddes af vejen, sikkerheden for at de rette implantater er til rådighed kan øges, og operationstiden kan forkortes.

Definition af begreber

PACS: Picture archiving and communication system = den software, der sørger for, at de elektroniske røntgenbilleder bliver arkiveret korrekt, og fundet korrekt frem igen, når nogen har brug for at se dem. PACS ligger ”bagved” den software, vi som brugere forbinder med de elektroniske røntgenbilleder ”EasyViz” – som i praksis blot er et fremvisningsprogram.

TraumaCad: Software, der kan manipulere med elektroniske røntgenbilleder, og gemme disse manipulationer som et nyt billede.

Beskrivelse

Første gang TraumaCad skal aktiveres på en ny PC, skal programmet installeres:

  • • Åbn ”internet explorer”

  • • Skriv [srvtcad1.aas.its.nja.dk] – uden [] i søgefeltet, og tryk [enter]
    Efter ca. ½ minut burde programmet være installeret

Du skal ikke logge ind på ”My Orthoweb Account”, men klikke på ”Manual Procedures” eller ”Automatic Procedures”, som er relevant for din opgave.

Hvis programmet herefter beder dig om at logge ind, er det enten fordi, du har anvendt et fællesbruger log-on til windows, eller fordi du ikke er godkendt til at bruge TraumaCad.

Godkendelsen til dette kan opnås af alle læger ansat i ortopædkirurgiske afdelinger i Nordjylland - og de sygeplejersker og sekretærer, der får opgaver tildelt, som kræver dette. Ring til IT Support på tlf. 49000, og bed om at få dit windows log-on skrevet in i AD´et for TraumaCad. – det tager 2 minutter!

Når programmet åbner med et søgefelt, kan du indtaste din patients CPR-nummer – med bindestreg. Har du ikke hele CPR-nummeret, kan du bruge asteriks som wildcard.

Dobbeltklik på den relevante undersøgelse – så får du en ”thumbnail” øverst til venstre, hvor du skal markere billedets projektion og hvilken side af patienten, du er interesseret i.

Klik herefter på det grønne plus.

Nu får du muligheden for at kalibrere billedet – en forudsætning for, at du kan stole på eksakte metriske mål – men ligegyldigt i forhold til vinkelmål.

Brug ”Circle-tool” eller ”Ruler-tool” hvis billedet indeholder et element, som du kender den eksakte størrelse af.

Ved Bækken-hoftekirurgi bruger vi en kugle på 40 mm i diameter.

Ved Skulder og knæ-kirurgi bruger vi en kugle på 25 mm i diameter.

På ældre hoftebilleder er der hyppigt en 10 cm lang kalibreringspind.

Du kan også kalibrere efter implantater, der sidder i patienten – hvis du kender deres mål.

Følg nu programmets anvisninger efter hvilken operativ procedure du er i gang med at planlægge.

Når du er tilfreds med din templating klik [Report] og [Save case]

Hvis du markerer [PACS] og klikker [OK], går programmet i gang med at lagre det oprindelige billede (i PACS) – med dine markeringer på, som et nyt billede under den oprindelige undersøgelses accession number – så det bliver tilgængeligt for alle med adgang til EasyViz

Som kvittering for at dette er blevet gennemført kommer der et pop-up vindue med teksten ”Save status” og et grønt flueben ud for det ønskede.

Hvis du skal gennem flere billeder, er det en god idé at rydde PC’ens ”korttidshukommelse” ind imellem de enkelte patienter:

[File] – [Delete cache] – [ja]

Referencer

Ingen.