Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Sterilisation og frigivelse af steriliserbart udstyr

 

Beskrivelse

Vi vælger sterilisationsmetode ud fra instrumentfabrikantens anvisninger. Vi vælger fortrinsvis sterilisation med mættet vanddamp ved 134 grader. Ved lastning af dampautoklave tages der forud for lastning stilling til programvalg. Programvalget vælges ud fra instrumentfabrikantens anvisning samt materiale, vægt og lasteplan. Der går maksimalt 24 timer fra endt rengørings- og desinfektionsproces til sterilisering påbegyndes. Ved frigivelse af sterilt udstyr kontrolleres og dokumenteres det, at autoklaven har kørt en korrekt proces. Vi kontrollerer tid, tryk og temperatur på autoclavestrimlen. Det kontrolleres at emballagen på det steriliserede udstyr er tør, intakt og uden forurening. Denne kontrol skal finde sted umiddelbart efter udlastning. Udstyret skal være afkølet til stuetemperatur (24 grader) inden den videre håndtering.

Vi placerer det sterile udstyr til afkøling i forrummet ved autoclaven i det afmærkede område for sterilt gods. Vi foretager daglig test af autoclaverne. Testen arkiveres i logbog. Vi kører ugentlige sporprøver som kontrolleres af Statens Serum Institut.

Øvrig kontrol, rengøring og vedligeholdelse af vores dampautoklaver sker i samarbejde med vores tekniske afdeling og rengøringsafdeling som har deres egne instrukser og dokumentation.

 

Formål

Det er formålet at synliggøre de rutiner vi har i forhold til autoklavering for at sikre en sterilisationsproces som fører frem til sterilt udstyr under den forudsætning at de forudgående processer er korrekt udført.

 

Referencer

Retningslinie nr. 9