Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Suturfjernelse og ergoterapi

 

Beskrivelse

Patienter, der er opereret i fingre og/eller hånd og har suturer, når de ses i ergoterapien.

 

Ergoterapeuten orienterer sig i EPJ eller GOP om primære henvisningsårsag. Det er vigtigt for ergoterapeuten at kende operationsdagen, så han/hun ved, hvornår suturerne kan fjernes. Suturer fjernes 10-14 dage postoperativt, med mindre andet er noteret I journalen. Selve suturfjernelsen er klinisk ren, men ikke steril. Ergoterapeuten bruger handsker, og sutursaks og pincet er autoklaverede.

 

Når de 10-14 dage er gået, undersøger ergoterapeuten cikatricen og sikrer sig, at den er helet tilstrækkeligt til, at suturerne kan fjernes uden risiko for at såret springer op igen.

 

Patienten bader hånden i vand med en 2% saltvandsopløsning. Dette er både for at rense cikatricen, men også for at blødgøre eventuelle sårrester, som suturerne kan sidde fast i. Ergoterapeuten spritter hænder og finder de redskaber, der skal bruges til suturfjernelsen. Dette er typisk handsker, sutursaks og pincet. Det er en god idé også at finde den forbinding, der skal lægges efterfølgende, så cikatricen ikke er åben længere end højst nødvendigt. Hvis man med pincetten tager fat om den løse ende på suturtråden eller om selve knuden, kan man løfte den og med saksen komme ind og klippe suturen over lige over hudniveau. Herefter kan suturen trækkes ud med pincetten.

Ved ”rullepølsesuturer” er der kun éen lang tråd, og her er det bedst at klippe den over ved hvert stikhul lige over hudniveau, og herefter trække tråden ud.

Efter enhver suturfjernelse sikres det, at alle suturtråde er fjernet. En lampe med lup kan være en hjælp til at sikre sig at der ikke er tråde tilbage i cikatricen.

Der forbindes/anvendes plaster umiddelbart efter suturfjernelsen. Patienten instrueres I ikke at bade hånden, og tidligst at tage bandage/plaster af 6 timer efter suturfjernelse.

 

Registrering

BNPA (Suturfjernelse)

 

Formål

At alle terapeuter kender og anvender gældende retningslinjer for suturfjernelse samt sikre alle patienter en ensartet ergoterapeutisk intervention.