Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Allergiprofylakse hos nyfødte børn

Amning:

EAACI (Det Europæiske Selskab for Allergologi) (1) anbefaler i lighed med ESPHGAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) (2) amning til alle børn for at forebygge en række sygdomme og mangeltilstande.

Hos allergidisponerede børn har modermælk til fulde 4 måneder vist en forebyggende effekt i forhold til udvikling af komælksallergi. Efter 4-månedersalderen er der ikke påvist en sådan forebyggende effekt (1)

 

Modermælkserstatning:

Hvis det er nødvendigt at bruge modermælkserstatning, skal børn med dobbelt eller enkeltdisposition for allergi anbefales hydrolyseret modermælkserstatning (Althera®, Nutramigen®, Pepticate ®, Pregestimil® DHA) de første 4 levemåneder. Dette er i flere studier vist at beskytte mod udviklingen af eksem / atopisk dermatitis og allergiske manifestationer inklusiv fødevareallergi.

Efter 4-månedersalderen skal allergidisponerede børn ernæres fuldstændig som andre børn. (1)

 

Dobbeltdisposition:

Begge forældre har/har haft flerårig, lægediagnosticeret, behandlingskrævende allergisk sygdom. Det gælder kun den IgE-medierede allergi så som fødevareallergi, astma, conjunctivitis, rhinitis og eksem, ikke kontaktallergi.

 

Enkelt disposition:

Én af forældrene, eller en søskende har/har haft flerårig behandlingskrævende, lægediagnosticeret allergisk sygdom. Det gælder kun den IgE-medierede allergi, så som astma, conjunctivitis, rhinitis og eksem, ikke kontaktallergi.

 

Referencer

  • • Muraro et al. EAACI Food Allergy and Anaphylakxis Guidelines. Primary Prevention of Food allergy 2014. p. 117-150

  • • Agostoni et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition¸ Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 49:112–125 # 2009