Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Plasterstræk

 

Formål

Strækket kan bruges til at immobilisere knæ eller lårben før eller efter operation og ligeledes til at korrigere problemer med muskler eller ligamenter i knæ og hofte.

 

Definition af begreber

Et plasterstræk består af en fodbøjle med et snoretræk i enden. Der er plastre på begge sider af fodbøjlen, som skal fæstes på begge sider af underbenet, samt en plasterrulle til cirkulering af benet. Plasterstræk må kun anlægges på intakt hud, der kan tåle trækket og senere fjernelse af plasteret.

 

Beskrivelse

Hvis sengen har en fast plade i rammen ved fodenden ombyttes hoved- og fodende.

Ved alle senge skal rammen, der skal være i fodenden, løsnes og sættes op i den ramme, hvor madrassen ligger. Ellers vil stativet kunne reguleres i højden.

 

 

 

straek

 

 

Påsættelse af plasterstræk

  1. 1. Med foden dorsalflekteret, placeres fodbøjlen (plastikskive) med polsteret ind mod huden, ca. 5 cm. fra fodsålen, med henblik på at skabe fri bevægelighed i foden og beskytte anklen og siderne mod tryk (2).

  2. 2. Papiret på plasteret fjernes samtidig med plasteret rulles ned langs benet. Pas på at huden ikke folder (2).

  3. 3. Plasteret klippes ved den ønskede længde, som skal være så lang som mulig. Typisk lidt længere på ydersiden. Proceduren gennemføres herefter med det andet ben (2).

  4. 4. For at holde plasterstrækket på plads anlægges elastikbindet.

  • • Anlæggelse af elastikbindet startes ved foden med to drejninger om anklen for at sikre tapen. Forsæt op ad benet så bindet ligger fast uden at stramme indtil hele plasteret er dækket.

  • • Stramningen skal være lidt større når omkredsen er større (for at opnå samme tryk). Hvis elastikbindet er for løst skrider strækket og hvis det er for stramt gør det ondt og kan påvirke cirkulationen.

  • • Observér tæerne og fodens farve.

  1. 5. Når plasteret er anlagt kan strækket startes. Træklinjen skal være langs tapen (2). 

 

 

 

 

Snoretrækket i enden af støvlen kobles til strækket.

Hvis der er hårvækst barberes benet inden plasterstrækket påsættes.

 

Klargøring af stativ til stræk

 

 

 

Dette materiale anvendes til at lave et stativ til stræk på sengeenden.

Picture 1

 

 

Stativet samles og fæstnes på det nederste af sengen og bøjlen/håndtaget i fodenden.

 

Picture 2

 

 

Snoretrækket i støvlen lægges i trissen og kobles til vægten. Fastgør vægten til sengen med den tynde snor, så der ikke opstår svingninger i vægten under kørsel.

 

 

Picture 3

 

Strækket skal være helt vandret og hælen fri fra madrassen. Det er vigtigt at strækket ligger i underbenet og ikke på forfoden.

 

 

Picture 4

 

 

Benet observeres for cirkulation og neurovaskulære forhold. Strækket forhindrer inspektion af underbenet, og såfremt dette er en vigtig del af observationen af patienten, må plasterstræk ikke anlægges.

 

Der skal altid forefindes et samlet/klargjort stativ til stræk i Skadestuen samt et på operationsgangen (til brug på afsnittet).