Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Makler tællekammer

 

Formål

At sikre, at anvendelse og vedligehold af Makler tællekammer sker i overensstemmelse med Fertilitetsenheden Aalborg Universitetshospitals politik, mål og kravgrundlag i øvrigt.

 

Beskrivelse

Ansvar

Laboratorielederen har det overordnede ansvar for proceduren. I den daglige drift er laboratoriepersonale ansvarlig for, at nye medarbejder informeres og undervises i proceduren. Medarbejderen er herefter personlig ansvarlig for, at proceduren efterleves i praksis.

Fremgangsmåde

 

Makler kammeret består af to dele:

1. Metalbasen med to håndtag. I midten af basen er et optisk glas, som er fladt – her placeres prøven. Rundt om glaspladen er der en ring med 4 forhøjninger, som sikrer den rette volumen.

 

2. Et dækglas som placeres over prøven. På undersiden af dækglasset er der et 1 mm2 gitter, som er opdelt i 100 kvadrater. Hver af disse kvadrater er 0,1 mm x 0,1 mm (100 μm x 100 μm).

 

Når prøven er afsat i makler kammeret og dækglasset er på, er tykkelsen på prøven 0,01 mm (10 μm). Volumen i 10 felter er 0,001mm3 hvilket er 1 milliontedel af en ml. Antallet af sædceller i 10 kvadrater svarer derfor til koncentrationen af sædceller i mill/ml.

 

Koncentrationen er uafhængig af størrelsen på dråben, som afsættes i kammeret. Når først dækglasset er lagt på undgå at løfte og påsætte igen, da dette kan ændre på fordelingen af sædceller i kammeret.

 

Anvendelse

  1. 1. Bland sædprøven godt.

  2. 2. Læg en sæd dråbe midt på glaspladen.

  3. 3. Dækglasset lægges på.

  4. 4. Flyt tællekammeret til mikroskopet. Brug 20 x objektiv til mikroskopi af prøven.

 

Rengøring

Skyl kammeret under vandhanen og derefter med sterilt vand, og tør af med Kleenex. Herefter placeres det i Cultura varmeskab, kammeret kan anvendes igen når det har opnået ca. 37 grader.