Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Makler tællekammer

 

Formål

At sikre, at anvendelse og vedligehold af Makler tællekammer sker i overensstemmelse med Fertilitetsenheden Aalborg Universitetshospitals politik, mål og kravgrundlag i øvrigt.

 

Beskrivelse

Ansvar

Laboratorielederen har det overordnede ansvar for proceduren. I den daglige drift er laboratoriepersonalet ansvarlig for, at nye medarbejdere informeres og undervises i proceduren. Medarbejderen er herefter personlig ansvarlig for, at proceduren efterleves i praksis.

Fremgangsmåde

 

Makler kammeret består af to dele:

1. Metalbasen med to håndtag. I midten af basen er et optisk glas, som er fladt – her placeres prøven. Rundt om glaspladen er der en ring med 4 forhøjninger, som sikrer den rette volumen.

 

2. Et dækglas som placeres over prøven. På undersiden af dækglasset er der et 1 mm2 gitter, som er opdelt i 100 kvadrater. Hver af disse kvadrater er 0,1 mm x 0,1 mm (100 μm x 100 μm).

 

Når prøven er afsat i Makler kammeret og dækglasset er på, er tykkelsen på prøven 0,01 mm (10 μm). Volumen i 10 felter er 0,001 mm3 hvilket er 1 milliontedel af en ml. Antallet af sædceller i 10 kvadrater svarer derfor til koncentrationen af sædceller i mill/ml.

 

Koncentrationen er uafhængig af størrelsen på dråben, som afsættes i kammeret. Når først dækglasset er lagt på undgå at løfte og påsætte igen, da dette kan ændre på fordelingen af sædceller i kammeret.

 

Anvendelse

  1. 1. Bland sædprøven godt.

  2. 2. Læg en dråbe fra sædprøven midt på glaspladen.

  3. 3. Dækglasset lægges på.

  4. 4. Flyt tællekammeret til mikroskopet. Brug 20x objektiv til mikroskopi af prøven.

 

Rengøring

Skyl kammeret under vandhanen og derefter med sterilt vand og tør af med Kleenex. Herefter placeres det i Cultura varmeskab.