Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Diabetes. Pumpestop ved insulinpumpebehandling

 

Ved insulinpumpebehandling er kroppens insulinlager meget lille, da pumpen udelukkende giver NovoRapid. Det betyder, at insulinet er ude af kroppen i løbet af 4-6 timer ved stop i pumpen. Årsagen er oftest kateterproblemer, som løses ved skift af kateter, samtidig med opfølgning af blodsukker og blodketon hver 2. time og ekstra NovoRapid med pen eller som bolus med pumpen, når den fungerer igen efter skift af kateter.

Hvis der opstår akutte problemer med insulinpumpen, som ikke umiddelbart kan løses, f.eks. fejl ved pumpen, er det livsvigtigt hurtigt at kunne skifte over til pen behandling. Nogle patienter vælger overgang til pen behandling i forbindelse med badeferie sydpå af praktiske grunde.

Omregning fra insulinpumpe til pen behandling:

Der udregnes fra total basis insulin per døgn, som insulinpumpen er indstillet til at give, og som altid kan aflæses i insulinpumpens oversigt. Det er vigtigt at patienten altid er bekendt med doseringen per døgn for at være helgarderet ved pumpestop, hvor displayet er sat ud af funktion.

 1. 1. Udregning
  Basalinsulin per døgn + 20 % fordelt ligeligt på 2 doser Levemir givet om morgenen og aftenen.
  Eksempel:
  Basalinslulin 28 IE + 20 % = 34 IE fordelt på Levemir 17 IE om morgenen og Levemir 17 IE om aftenen.

 2. 2. Bolus insulin med NovoRapid givet med pen:
  Umiddelbart skal patienten fortsætte med udregning efter samme insulin/kulhydratratio og insulin/korrektionsratio, som insulinpumpen er indstillet til og som patienten er vant til.
  (Insulin/kulhydratratio: det antal kulhydrat som kræver 1 E insulin)
  (Insulin/korrektionsratio: Fald i blodsukker ved 1 E insulin).


Se også klinisk vejledning: Diabetes behandling efter basal/bolus regime og Diabetes behandling med insulinpumpe.

Mariane Rix,
09.07.2009