Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

 

Femur-frakturbehandling hos børn (> 18 kg og ≤ 8 år)

 

Formål

Behandlingsvejledning.

 

Beskrivelse

Generelt

Femurfraktur hos børn på mere end 18 kg eller mindre end 8 år behandles med Flexi-nails, hvilket er elastiske femurmarvsøm af titanium.

Strækbehandling af større børn er generelt en dårlig ide, da plasterstrækket påvirker huden for meget og giver en dårlig stabilitet og deraf mange smerter de første 1-2 uger. Behandlingen går derfor ud på stabil osteosyntese med fleksible marvsøm.

 

Undersøgelser

Røntgenkontrol minimum AP inkluderende hofte- og knæled.

 

Behandling

I generel anæstesi lejres patienten på ryggen med begge ben afjodede fra lige under knæet til højt på femur. 2 Flexi-nails af passende tykkelse (4-6 år 3 mm), diameteren skal være 0,4 x marvkanalen på røntgenbilledet. Der laves incision begyndende ud for epifyseskiven, og man skærer ca. 2 cm distalt. Man går stumpt igennem skråtforløbende proksimalt til ca. 2 cm proksimalt for epifyseskiven og borer for med syl. Sylen indføres skråtforløbende proksimalt. Sylen skal være med slidse, hvilket letter indføringen. Flexi-nails bøjes ca. 30 grader i en jævn bue med toppunkt ud for frakturstedet. Ved meget komminutte frakturer kan det være nødvendigt at krumme mere. Flexi-nails skal bankes med hammer eller afklippes i spidsen for at fjerne skarpheden og derved mindske risiko for uønsket penetration af knoglen. Det ene søm indføres til frakturen, hvorefter man ved lignende procedure indfører sømmet fra den anden side, og frakturen reponeres, og det søm som lettest glider ind indføres, og så snart der ikke er risiko for ny dislokation indføres det andet søm. Begge søm bankes halvvejs forbi frakturen op mod endeligt indbankningssted. Herefter sikres at rotationen er symmetrisk på de to sider, og at der på røntgenbilledet er ca. 1 cm forkortning. Herefter bankes sømmene i bund, trækkes 2 cm tilbage, afklippes og der sættes end cap på, og så slutter man af med dornen. Det er vigtigt, at sømmene til slut bøjes udad for at lette fjernelse senere. Herefter lægger man passende vægt i femurs længderetning med hofter og knæ i 90˚ fleksion. Hvis der sker sammencentring af frakturen, må man tage sømmene ud igen og indføre 2 tykkere søm og/eller mere krumning på sømmene. Hvis det ikke er muligt at få længdestabilitet på knoglen, må man supplere med ekstern fiksation, normalt er én halvpinn på hver side af frakturen nok. Huden lukkes med vicryl rapid intrakutant. Husk LA omkring cikatricerne. Peroperative røntgenbilleder.

 

Efterbehandling

Sædvanlig smertestillende medicin, gerne kombineret med Mebumal, efter normal dosering p.n., specielt til natten de første dage. Patienten må mobiliseres med belastning efter evne. Det er normalt, at børn ikke vil træde på benet de første 2-4 uger. Ambulant kontrol med røntgen af højre femur efter 2 uger, 6 uger samt 3 måneder og 12 måneder. Der skal tages røntgenbilleder ved samtlige ambulante kontroller.

Fjernelse af søm i GA efter 3-6 måneder. Hvis barnet har problemer med at bøje og strække knæet, kan de fjernes tidligere, når røntgen viser sikker heling.