Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Synacthen test – Klinik Medicin, RHN

 

Formål

At vurdere binyrebarkens produktion af Cortisol ved mistanke om binyrebark-insufficiens.
 

Beskrivelse

En utilstrækkelig produktion af Cortisol kan være primær; dvs. skyldes en sygdom i selve binyren (Mb. Addison), eller være sekundær til hypofyse-sygdom, hvor der dannes for lidt ACTH. Man skelner mellem de to ved klinisk vurdering og måling af ACTH.

Uanset årsagen kan vi måle P-Cortisol i en blodprøve, men niveauet svinger meget i løbet af døgnet. Samtidig er vi mest interesseret i at vurdere binyrens maksimale ydeevne og ikke kun basalaktiviteten. Vi laver derfor en ACTH-stimuleret måling af P-Cortisol. Det gøres med en syntetisk udgave af ACTH, deraf navnet SynACTHen. Sammen med testen tages også P-ACTH.

Praktisk udførelse

Prøven udføres mellem kl. 07 og 09 om morgenen og bestilles i LABKA dagen før. Kan foretages i ambulatoriet eller sengeafdelingen. Patienten skal have en venflon og holde sig i ro 30 min. før.

Til tiden 0 tager laboranten første P-Cortisol og P-ACTH.

Herefter indgiver sygeplejerske 1 ml = 250 mikrogram Synacthen iv.

Laboratoriet kontaktes, når det er givet, og de tager så den næste P-Cortisol efter 30 minutter. Svaret kommer som regel samme eftermiddag. Senest dagen efter.

Fortolkning

0-værdien skal være > 100 nmol/l og skal stige med mindst 200 nmol/l. Samtidig skal 30-min værdien være mindst 500 nmol/l.

Høj ACTH tyder på primær binyreinsufficiens og lav ACTH på sekundær.
 

Referencer

Laboratorie-vejledning

Medicinsk Kompendium 17. udgave s. 2095.