Ernæringsscreening – plan og opfølgning i ambulant regi, Børn og Unge Afsnittet, Klinik Kvinde-Barn, Sygehus Vendsyssel
Beskrivelse
Instruksen omfatter:
Børn > 4 uger gamle og op til 18 år i ambulant behandling, der strækker sig over mere end 2 kontakter.
Instruksen omfatter ikke:
• Børn indlagt i sengeafsnittet. For ernæringsscreening af indlagte børn og unge henvises til instruks ”Ernæringsscreening, plan og opfølgning indlagte børn og unge, Børn-Unge afsnittet, Klinik Kvinde-Barn, Regionshospital Nordjylland”
• Terminalt syge børn
Fremgangsmåde
Bedømmelse af ernæringstilstanden:
Alle børn får målt vægt og længde ved alle ambulante besøg. På alle børn under 2 år måles også hovedomfang.
Plejepersonalet, der måler og vejer dokumenterer vægt, højde og evt. hovedomfang på arket ”Tillväxtdiagram”. Vægt og højde dokumenteres ligeledes i NordEPJ.
Ernæringsscreening:
Alle børn med mere end 2 ambulante kontakter ernæringsscreenes. Screeningen foretages ud fra en sygeplejefaglig og/eller lægelig vurdering af vægt- og højdeudviklingen, samt en vurdering af den samlede ernæringsmæssige situation set ift. diagnose og kostindtag.
For børn og unge, der vurderes i ernæringsmæssig risiko informeres om muligheder for optimering af ernæringen, herunder anvendelse af særligt energitætte produkter målrettet børn og unge.
Vurdering af vækstkurver, målsætning og ernæringsplan dokumenteres af lægen i EPJ og dette betragtes som dokumentation for ernæringsscreening.
Der henvises til klinisk diætist ved behov.
Ansvar og organisering
Opgave | Ansvarlig |
Højde, vægt, kranieomfang | Plejepersonalet |
Screening af alle ambulante patienter med mere end 2 kontakter | Plejepersonale/læge |
Målsætning og ernæringsplan | Læge/ plejepersonale/diætist |
Vurdering af vækstkurver | Læge/plejepersonale |
Evaluering og evt. justering af ernæringsplan | Læge/plejepersonale/diætist |
I epikrisen orienteres om resultaterne af den udførte ernæringsintervention og evt. forslag til opfølgning | Læge |
Definition af begreber
Ernæringsscreening: Analyse af patientens ernæringsstatus, vægtudvikling og appetit.
Ernæringsmæssig risiko: Patienter i risiko for komplikationer og forlænget rekonvalescens på grund af underernæring eller adipositas. Hos patienter i ernæringsmæssig risiko vil ernæringsintervention bedre det kliniske forløb.
Ernæringsplan: Plan for den ernæringsindsats, der skal igangsættes.
Ernæringsindsats: Den indsats, der kræves for at barnet kommer i trivsel.
Monitorering: Løbende vurdering af kostindtag og vægtudvikling.
Målsætning: Fastsætte mål for ernæringsindsatsen hos det enkelte barn.
Formål
Referencer
Michaelsen K. F., Mølgaard C. Ernæring af det syge barn. I: Klinisk ernæring. Red. Hessov I., Jeppesen P.B. 5. udgave, 2011, Munksgaard Danmark.
Shaw V., Lawson M. Clinical paediatric dietetics 3rd edition The British dietetic association. Blackwell Publishing. 2007.
Akkrediteringsstandarder DDKM
http://www.ikas.dk/Sundhedsfaglig/Sygehuse/2.-version.-Akkrediteringsstandarder-for-sygehuse/Generelle-patientforl%C3%B8bsstandarder/Ern%C3%A6ring-2.14.1.aspx