Formål: Ansvarsfordeling (signatur forklaring) Ambulante ernæringstiltag i O-Ambulatoriet Ortopædkirurgisk sengeafsnit O1 og O2 Ernæringsscreening Præoperativ ernæringsplan Ernæringsterapi ved længevarende fasteperioder Ernæring på Opvågningsafsnittet Postoperativ ernæring i sengeafsnit O1 og O2 Samarbejde med Klinisk diætist Monitorering af ernæringsterapi Udskrivelse Klinisk Diætist/Sygeplejerske/Læge |
|
Formål: At sikre alle ortopædkirurgiske patienter en sufficient ernæring i hele behandlingsforløbet. |
Kun gældende for voksne = fra 18 år. |
|
Ansvarsfordeling (signatur forklaring) |
L= Lægegruppen P= Plejegruppen N= Nattevagter |
|
Ambulante ernæringstiltag i O-Ambulatoriet |
Der udføres ernæringsscreening i Clinical Suite på følgende patientgrupper; alloplastik patienter, revisionspatienter, rygpatienter samt sårpatienter, hvor det skønnes at patienten kan være i ernæringsrisiko (P). |
Ernæringstiltag ved ernæringsrisiko |
Præoperative tiltag |
|
|
Postoperative tiltag ved patienter i kontrol forløb |
|
|
Ernæringstiltag dokumenteres i Clinical suite under anamnese (P). |
Ved behov for kommunalt opfølgning ift. ernæring – udarbejdes elektroniske ernæringsplan – ”emne ernæring”, som sendes som en korrespondance besked (P). |
|
Ortopædkirurgisk sengeafsnit O1 og O2 |
Ernæringsscreening |
Alle patienter skal ernæringsscreenes indenfor de første 24 timer af modtagende sygeplejerske (P). |
Ernæringsscreening, ernæringsterapi, monitorering og opfølgning til indlagte patienter |
Stress-metabolisme ved ortopædkirurgiske patienter. |
Grad 1: Oppegående patienter, lette håndkirurgiske indgreb. |
Grad 2: Større kirurgiske indgreb, her ligger de fleste patienter. |
Grad 3: Intensive patienter. Ikke aktuelt i O afsnittene. |
Præoperativ ernæringsplan |
Ved længere udsættelse af operation laves individuel ernæringsplan baseret på screeningsresultatet. Udskrives patienten i ventetiden udleveres recept på ernæringsdrikke til risikopatienten (P). |
|
|
|
|
|
Ernæringsterapi ved længevarende fasteperioder |
• Udsættes patientens operationstidspunkt og er patienten i ernæringsrisiko opsættes parenteral ernæring; Smofkabiven perifer 800 kcal (3360 KJ, 38 g protein, i alt 1206 ml væske) til langsomt indløb i en ny anlagt venflon, som følger med patienten på Op. Ernæringsplanen ordineres til stuegang (P).
|
|
|
|
OBS ingen GI(K) drop, hvis patienten får parenteral ernæring. |
|
Ernæring på Opvågningsafsnittet |
|
Postoperativ ernæring i sengeafsnit O1 og O2 |
Ernæringsplan: |
Trin 1; Kost til småtspisende: 3 hovedmåltider, 3 mellemmåltider og eller 3 proteinholdige ernæringsdrikke dagligt + multivitamintilskud (P). |
Vurdering af patientens mundstatus (evt. behandling for mundsvamp) + Afdække patientens kostvaner og bestil evt. ønskekost (P). |
Trin2: Utilstrækkelig kostindtag på 2 postoperative dag: Kostregistrering i forhold til patientens energi og proteinbehov (P). |
Indtager patienten under 75 % af sit energi og proteinbehov ordineres supplerende ernæringsplan til stuegang på 3. postoperative dag (P/L). |
Trin 3: Supplerende ernæringsplan: Parenteral ernæring kan vælges frem for sondeernæring i vagterne som supplerende ernæringsterapi og kan opsættes i CVK, PVK, Midline eller PICCline. Patienten kostregistreres og suppleres svarende til sit daglige behov (P). |
Smofkabiven 800 kcal til venflon: Pr pose: 3360 kJ, 38 g protein, i alt 1206 ml væske (Opsættes i nyanlagt venflon). Infusionshastighed ved SmofKabiven perifer: 100 ml/time. |
Konkret vejledning ift. opstartsblodprøver, indgift af vitamintilskud før opstart samt indløbshastighed er udarbejdet i lommeformat– se bilag (P). |
Ovenstående følger hospitalets generelle instruks for parenteral ernæring Parenteral ernæring |
Såfremt patienten skal ernæres med sondeernæring laves plan i samråd med diætist (P). |
|
Samarbejde med Klinisk diætist |
Ved patienter i ernæringsrisiko, med behov for udarbejdelse af ernæringsplaner for sonde- og parenteral ernæring samt ved diætproblematikker eller øvrige ernæringsmæssige spørgsmål kontaktes klinisk diætist (mandag-torsdag kl. 8.00-14.00 på tlf. 3571) (L, P). |
|
Monitorering af ernæringsterapi |
På baggrund af kostregistrering, patientens almene tilstand samt vægt ved indlæggelsen vurderes patientens ernæringstilstand. Drøftes til stuegang ved behov (P). |
Note ift. albuminniveau: Albumin er ikke en indikator for patientens ernæringstilstand postoperativt, idet albumin er et akutfaseprotein, som påvirkes af infektionstal, sygdomstilstand samt væskestatus. Høj og lav albumin kan derfor ikke bruges i en ernæringsvurdering postoperativt. Kostindtag ift. patientens individuelle behov (Kostregistrering) er de bedste vurderingsparametre postoperativt. |
Udskrivelse |
Alle patienter i ernæringsrisiko vurderes ved overflytning eller udskrivelsen. Ved fortsat ernæringsrisiko samt behov for supplering med ernæringsterapi i form af sondeernæring og parenteral ernæring udføres følgende tværfaglige tiltag, som besluttes i samråd med patienten. |
|
|
Klinisk Diætist/Sygeplejerske/Læge |
Ved udskrivelse udarbejdes ernæringsplanen, som er gældende efter udskrivelse i samråd med diætist (L/D). |
Ved alle patienter, som udskrives ved supplerende ernæringsterapi i form af sondeernæring eller parenteral ernæring bør aftaler og ernæringsoplysninger videregives til kommunen i en elektroniske ernæringsplan, som sendes som korrespondance meddelelse (E-brev). |
Er diætisten tilknyttet udskrivelsen udarbejder diætisten den elektroniske ernæringsplan til kommunen (D). |
Varetager plejepersonalet udskrivelsen med ernæringsterapi udarbejder personalet den elektroniske ernæringsplan – følg flowcharts i PRI dokument omkring udskrivelse (P). |
Udskrivelse med sondeernæring |
Udskrivelse af patienter med parenteral ernæringsterapi |
|
Referencer |
Relevante PRI dokumenter for Aalborg Universitetshospital. |
Ernæringsscreening, ernæringsterapi, monitorering og opfølgning til indlagte patienter Refeeding syndrom - forebyggelse og behandling |
Sondeernæring |
Parenteral ernæring |
Ernærings- og Måltidspolitik for Aalborg Universitetshospital |