Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Optagelse af oesophagus-ekg

 

 

 

 

 

 

Formål
Optagelse af ekg fra en afledning placeret udfor venstre atrium er en hurtig og nem undersøgelse, som kan være af stor værdi ved nærmere diagnostik af såvel supraventrikulære, som ventrikulære arytmier, idet man får oplysninger om atriets aktivering, dets timing og morfologi.

Anvendelsesområde

Uafklaret arytmi.

Fremgangsmåde

Denne instruks beskriver de praktiske forhold vedrørende optagelse af esophagus ekg (E-ekg). Apparaturet befinder sig på sengeafdeling S1 i akutskabet.

 

Kontraindikation
Ingen, bortset tilfælde hvor der foreligger anomalier i næse-svælg eller esophagus som umuliggør nedlæggelse af elektrode.

Apparatur

  • • ”Rostock”-filter, mærket FIAB, til filtrering af signalet fra E-elektroden

  • • Kabel til forbindelse mellem ”Rostock” filter og E-elektrode

  • • 1 flergangs bipolær E-elektrode (Esoflex, mærket FIAB) med stilette

 

Ovenstående opbevares i sort plast kuffert

 

  • • Standard 12-aflednings ekg apparat

  • • Xylocain spray 10 mg/dosis til svælg analgesi (som ved TEE)

  • • Lidocain gel

  • • Ultrasan rensemiddel til elektroder

Patient forberedelse

Patienten lejres halvt siddende i seng med eleveret hovedgærde. Hovedet skal hvile på pude. Der gives nogle pust med xylocain spray i det næsebor som skal anvendes. Alt apparatur samles og tilsluttes E-elektrode og almindeligt ekg apparat.

Apparatur forberedelse

Alle elektroder til 12 afledninger påmonteres patienten. Den ene af de prækordiale afledninger (eksempelvis V6) tilsluttes Rostock-filter i bøsning ”OUT”. Kabel til forbindelse mellem E-elektrode (gule han-stik) og Rostock-filter (gule bøsninger) tilsluttes ”REF” til ”REF”, ”IN-” til ”IN-” og ”IN+” til ”IN+”. Reference elektrode ”REF” (gul trykknap) til Rostock-filter påsættes som V6. Rostock-filteret tændes ved at dreje ”GAIN” knap. Ekg apparatur tændes og sættes til at optage prækordial afledninger (V1-V6) som ”MANUAL”. Se i øvrigt fig. 1. Det er ligeledes muligt at tilslutte esophagus-elektrode til telemetriovervågning S1, hvor de 4 ekstremitetsafledninger påmonteres til patienten og den hvide prækordialafledning til Rostock-filteret.

http://ekstern.infonet.regionsyddanmark.dk/Files/formularer/Upload/2010/10/oesophagus-ekg%20figur%201.jpg

Figur 1 Rostock-filter med tilslutninger

 

E-ekg optagelse

Elektroden påføres lidt lidocain gel. ”Esosoft” er lidt blødere end ”Esoflex” men begge elektroder kan gøres stivere ved anvendelse af stilet, som dog almindeligvis ikke er nødvendigt. Sonden nedføres forsigtigt gennem det ene næsebor. Det kan være nødvendigt at bede patienten om at synke, men der skal ikke anvendes større kraft. Elektroden nedføres til ca. 50 cm hvor den vil befinde sig i ventriklen. Ekg apparatet tændes og i afledning V6 ses nu det bipolære signal fra E-elektroden. I starten vil der være megen ”baseline-drift”. Elektroden trækkes nu langsomt tilbage indtil det registreres et mere stabilt signal i V6. Der anvendes ”CUTOFF FREQUENCY” på 15 Hz. I starten vil det være meget lig et overflade ekg, men ved ca. 30 cm vil der fremkomme særskilt atrie aktivering pga. den tættere relation til venstre atrium. Når den maksimale P-tak er fundet skiftes til ”CUTOFF FREQUENCY” på 40 Hz og der laves længere optagelse på samme position til dokumentation (se fig. 2). Herefter trækkes elektroden op.

http://ekstern.infonet.regionsyddanmark.dk/Files/formularer/Upload/2010/10/oesophagus-ekg%20figur%202.jpg

Figur 2 Søgning efter optimal position for E-ekg optagelse

 

Rengøring af elektroder efter brug

Elektroderne er genbrugelige. Efter brug aftørres de forsigtigt med Uni-Wipe vådserviet eller sæbevand indtil alle synlige urenheder og organisk materiale er vasket af. Elektroden dekontamineres ved brug af ”Tristel sporicidal desinficerende servietter”. Servietten påføres to pumpeslag ”Tristel Activator Foam” og krølles sammen, indtil den er dækket med skum. Herefter holdes servietten sammenkrøllet i 15 sekunder.

Så vaskes elektroden indtil hele overfladen er dækket med skum. NB: Enden med bøsninger skal holdes fri. Husk at anvende handsker. Elektroden afvaskes altid med rent vand, når skummet har virket i 30 sekunder, for at fjerne evt. kemikalie-rester.

Det er aftalt at servicemedarbejder Tina Rex 64493 kan rengøre elektroden. Det er vigtigt, at S1 ringer til Tina når den er klar til rengøring, så den ikke står uren for længe. Elektroden kan lægges i en bakke og stilles i skyllerummet på 6. sal.

Rostock-filter

Filteret er nødvendigt for at få bort-filtreret højfrekvent støj, som ellers vil sløre optagelsen. Der er indikator for batteriskift, og der skal anvendes almindeligt 9 volts batteri.

Adresser

Producent: FIAB, 50039 Vicchio, Florence, Italy, fiab@fiab.it.

Leverandør: SUBITO, Att. Michal Dohnal. Dammgrens väg 16, 433 70 Sävedalen, Sverige, tel +46 705 64 33 64, fax +46 31 336 79 03, micha@subito.se.


Referencer og litteratur
”The oesophageal route in clinical electrocardiology” af Steen Pehrson, 2002.

Tristel Trio Bruger-Guide (www.vicare-medical.dk).