Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Bevægerestriktioner efter indsættelse af hemialloplastik, total hoftealloplastik med baggrund i fraktur eller revision-hoftealloplastik

Beskrivelse

Risikoen for luksation af en primær total hoftealloplastik er få procent. Luksationsfrekvensen er højere efter en revisionsalloplastik. Efter behandling af en disloceret collum femoris fraktur er der beskrevet en luksationsfrekvens på over 10 %. Hovedparten af alle luksationer sker inden for de første 3 måneder postoperativt. Fleksion af hoften over 90 grader kombineret med indadrotation over 0 grader og adduktion over 0 grader øger teoretisk risikoen for luksation.

 

Formål

Beskrivelse af bevægerestriktioner postoperativt for patienter, der har fået indsat en primær hoftealloplastik som følge af hoftenær fraktur (både frisk samt ældre fraktur) samt en revisionsalloplastik eller en hemialloplastik i hoften på Ortopædkirurgisk Afdeling, Region Nordjylland. Instruksen gælder ikke for patienter, der får indsat en THA som følge af artrose eller reumatisk sygdom.

 

Metode

For alle patienter beskrevet under formål gælder følgende:

  • Må ikke flektere mere end 90 grader

  • Må ikke indadrotere mere end 0 grader

  • Må ikke adducere mere end 0 grader

Ovenstående bevægelsesrestriktioner gælder 3 mdr. postoperativt. Dette er ”vanligt regime”.

Den enkelte patient vurderes af fysioterapeut samt ergoterapeut postoperativt og der udleveres hjælpemidler tilpasset den enkelte patient efter individuel vurdering, således at denne kan overholde anførte bevægerestriktioner.

 

Dokumentation

Ved standardforløb har operatør ansvar for i den postoperative plan at anføre: ”Patient kan mobiliseres efter vanligt regime”. Hvis operatør finder det indiceret at afvige fra standardregime, påhviler det operatør at anføre årsag for dette samt specificere gældende regime for patient i postoperativ plan.