Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Stræk behandling af femur - Plaster og skumgummi

Målgruppe – modtagelse

Patienter til strækbehandling af femur

Formål

Sikre korrekt procedure ved strækbehandling

Stræk anvendes til at immobilisere lårben før eller efter operation og ligeledes til at korrigere problemer med muskler eller ligamenter i knæ og hofte.

 

 

Beskrivelse

Påsættelse af skumgummistøvle: Støvlen åbnes og gøres klar. Benet løftes forsigtigt og støvlen trækkes ind under benet. Foden placeres i fodstøtten, med hæles så langt tilbage i fodstøtten som muligt.

Forfodsstøtten sættes på og støvlen lukkes og de fire velcro bånd strammes.

 

Forskellige typer af skumgummi stræk:

Snoretrækket i enden af støvlen kobles til strækket.

Påsættelse af plasterstræk

 

straek

 

 

  1. 1. Med foden dorsal flekteret, placeres fodbøjlen (plastikskive) med polsteret ind mod huden, ca. 5 cm. fra fodsålen, med henblik på at skabe fri bevægelighed i foden og beskytte anklen og siderne mod tryk (2).

  2. 2. Papiret på plasteret fjernes samtidig med plasteret rulles ned langs benet. Pas på at huden ikke folder (2).

  3. 3. Plasteret klippes ved den ønskede længde, som skal være så lang som mulig. Typisk lidt længere på ydersiden. Proceduren gennemføres herefter på den anden side af benet (2).

  4. 4. For at holde plasterstrækket på plads anlægges elastikbindet.

• Anlæggelse af elastikbindet startes ved foden med to drejninger om anklen for at sikre tapen. Forsæt op ad benet så bindet ligger fast uden at stramme indtil hele plasteret er dækket.

• Stramningen skal være lidt større når omkredsen er større (for at opnå samme tryk). Hvis elastikbindet er for løst skrider strækket og hvis det er for stramt gør det ondt og kan påvirke cirkulationen.

• Observér tæerne og fodens farve.

  1. 5. Når plasteret er anlagt kan strækket startes. Træklinjen skal være langs tapen (2). 

 

 

 

 

Klargøring af stræk

Billede 4  

 

Snoretrækket klargøres i hjulene, vægten (Kettlebell, gamle vægte eller væskeposer) hænges på (ca. 3 kg.), og fastgøres til seng med ekstra snor. Fodenden af sengen ”knækkes” således at hælen kommer fri af underlaget.

Billede 3

Strækket skal være helt vandret og hælen fri fra madrassen. Det er vigtigt at strækket ligger i underbenet og ikke på forfoden.

Billede 2

 

Det kan være nødvendigt at efterstramme strækket. Det er vigtigt ved skumgummistrækket at de to metalskinner ligger parallel med underbenet.

Benet observeres for cirkulation og neurovaskulære forhold.

 

Definition af begreber

Skumgummistræk

Et skumgummistræk består af en skumgummistøvle med et snoretræk i enden (Bucks tractionsplint). Den påsatte støvle kobles til et træk, som er påsat senge enden.

Skumgummistøvlen har to metalskinner til ekstra støtte og er forsynet med velcro bånd og en separat fodstøtte. Støvlen er one size og kan anvendelig til stor set alle patientstørrelser.

 

Plasterstræk

Et plasterstræk består af en fodbøjle med et snoretræk i enden. Der er plastre på begge sider af fodbøjlen, som skal fæstes på begge sider af underbenet, samt en plasterrulle til cirkulering af benet. Plasterstræk må kun anlægges på intakt hud, der kan tåle trækket og senere fjernelse af plasteret.