Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Gastroskopi på pt. der tidligere har gennemgået en fedmeoperation

 

Beskrivelse

Gastroskopi på fedmeopererede pt. er markant anderledes end ikke opererede, da den normale anatomi er væsentlig ændret. Nedenfor kommer gode råd om, hvad der er specielt.

 

Ved GBP: Når man kommer til den gastroesofagale overgang, kommer man ned i pouchen. Den burde være så lille, at looping af skopet er umuligt, og det skal ikke forsøges. Normalt er den 5-6 cm lang og 3-5 cm bred. Ved Pouch-enteroanastomosen ses 2 ben. Et blindlukket og et fraførende jejunumben. Normalt skal man kunne se blindlukningen, lige når man har passeret Pouch-anastomosen. Hvis det blindlukkede ben er længere end 2 cm, bedes det udmålt i cm. Pouchenteroanastomosen er det klassiske sted for ulcera. Fra pouchen kan man gå ud i det fraførende ben, og nogle få gange kan man komme helt ud til enteroenteroanastomosen (jejuno-jejunale anastomose) og se denne. Den består af det alimentære ben, som skopet kommer fra, og så kan man se endnu en blindlukket ende, det biliære ben og det fraførende common trunk.

 

Ved GBP skal der ses efter ulcus og fistler til restventriklen. Medmindre fistlerne er meget brede, kan de ikke ses ved gastroskopi, men kun detekteres ved kontrastundersøgelse. Ved GBP kan man ikke komme i corpus eller antrum ventrikuli, og ej heller i duodenum, medmindre der er en bred fistel.

 

Ved Sleeve: Når man kommer til den gastroesofagale overgang, kommer man ned i selve sleeven (ventrikelresten). Dette er et rør på ca. 4 cm i diameter, 20 cm langt. Når man kommer forbi angulus minor breder maven sig ud, og du ser på antrum ventrikuli og derefter er resten af skopien som hos normale.

 

Ved sleeveopererede ses der efter ulcus, kinkning og stenoser.

 

C:\Users\oyut\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\DFL22AFQ\gastric-sleeve.jpg

 

 

Fedmeopererede i udlandet kan også komme med en mini-GBP. Det er en sleeveoperation, hvor der er trukket en jejunumslynge op. Når man kommer til den gastroesofagale overgang, kommer man ned i et rør (ventriklen). For enden af dette er der 2 huller. Fraførende og tilførende jejunum. Det tilførende går til duodenum og det fraførende går til terminale ileum.

 

Ulcus behandles efter nationale guidelines. En fedmeoperation ændrer ikke på disse. Dog kan man overveje en eradikationskur ved GBP-ulcus.

Stenoser bedes konfereret med en fra team A/AVA før dilatation.

 

C:\Users\oyut\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\DFL22AFQ\Gastric-Bypass-billede.jpg