Ernæringsinstruks for patienter med hepatisk encefalo-pati indlagt på sengeafsnittet for medicinsk mave- og tarmsygdomme
Formålet
Mere end 70 % af patienter med levercirrose er underernærede. Underernæring har negativ påvirkning på helbredelse og overlevelse og tilpasset ernæring er afgørende for behandlingssucces. Patienter med hepatisk encefalopati har hukommelses-, koncentrations- og indlæringsvanskeligheder, og dermed svært ved at efterleve given vejledning i ernæring. Næsten alle har øget ekstracellulærvæske i form af ascites og/eller ødemtendens, hvilket betyder, at legemsvægten er et dårligt parameter til vurdering af ernæringstilstanden.
Alle patienter skal derfor tilbydes en systematisk og målrettet ernæringsindsats både under indlæggelse og i de ambulante forløb.
Denne instruks indeholder derfor;
En standardplan for ernæring under indlæggelsen
En standard ernæringsindsats for de ambulante besøg
Ansvarsfordeling (signatur forklaring)
L= lægegruppen P= plejegruppen D= Diætist
Standardplan for ernæring under indlæggelse
Dag 0
• Ernæringsscreening i Clinical Suite (P)
• Energibehov: Udregnes ved ernæringsscreening i Clinical Suite (35-40 kcal og 1,2-1,5 g protein pr. kg kropsvægt)
• Ernæringsproblem oprettes i Clinical Suite (P)
• Vurdering af om patienten er i risiko for refeeding jfr. Instruks refeeding (P)
• Lever-ernæringsterapi-profil (hæmatologi, væske tal, levertal, fosfat, D-vitamin) (L/P)
• 2 ml iv Tiamin (L)
• 2 ml iv B-Combin (L)
• Mundtlig og skriftlig information om kostens betydning og afdelingens tilbud (P)
Ved comagrad 1-2 (patienter der kan spise/drikke og samarbejde) gives:
• Kost til småtspisende - minus saltbøsse og fødevarer med højt saltindhold(P)
• Hyppige mellemmåltider incl. sent aftensmåltid / natmad (P)
• Anbefal mælkeprodukter og energi- og proteinrige drikke f.eks. Nutridrink Compact Protein
• 4 stk Nutridrink Juice Style (P)
• 1–2 liter iv glukose 10 % (L/P)
• Start Bramino pulver 6 g x 3. Skal opløses i væske og drikkes.
Ved comagrad 3-4 (patienter der ikke kan spise og ikke samarbejde) gives:
SMOF-Kabiven Perifer 1300 Kcal (L/P)
2 liter iv glukose 10 % (L/P)
Dag 1
• Kostregistrering (status kl 14.00 + kl 19.00) (P)
• 2 ml Tiamin iv (eller 300 mg pr oralt), 2 ml B-Combin (eller 1x3 dagl. per oralt), Mablet 1x3 dagl, Zinklet 1x3 (i henhold til standard) (L)
Ved comagrad 1-2 (patienter der kan spise/drikke og samarbejde) gives:
• Kost til småtspisende - minus saltbøsse og fødevarer med højt saltindhold(P)
• Hyppige mellemmåltider incl. sent aftensmåltid / natmad (P)
• Anbefal mælkeprodukter og energi- og proteinrige drikke f.eks. Nutridrink Compact Protein (P)
• 4 stk Nutridrink Juice (P)
• 1 – 2 liter iv glukose 10 % (L/P)
Såfremt patienten ved status kl. 19 ikke har indtaget 75 % af sit energi og proteinbehov skal supplerende ernæringsterapi igangsættes (P)
Ved comagrad 3-4 (patienter der ikke kan spise og ikke samarbejde) gives:
• SMOF-Kabiven 1300 kcal (L/P)
• 2 liter iv glucose 10 % (L/P)
• Sonde anlægges til vitamin-, medicin og glukoseindgift indgift (L/P)
• Bramino pulver 6 g x 3 opløses i væske og gives i sonden (L/P)
Dag 2
• Kostregistrering (status kl 14.00 + kl 19.00) (P)
• 2 ml Tiamin iv (eller 300 mg pr oralt), 2 ml B-Combin (eller 1x3 dagl. per oralt), Mablet 1x3 dagl. Zinklet 1x3 (i henhold til standard) (L)
Ved comagrad 1-2 (patienter der kan spise/drikke og samarbejde) gives:
• Kost til småtspisende - minus saltbøsse og fødevarer med højt saltindhold (P)
• Hyppige mellemmåltider incl. sent aftensmåltid / natmad (P)
• Anbefal mælkeprodukter og energi- og proteinrige drikke f.eks. Nutridrink Compact Protein (P)
• 4 Nutridrink Juice Style (P)
• 1–2 liter iv glukose 10 % (L/P)
Såfremt patienten ikke har indtaget 75 % af energi- og proteinbehovet suppleres med sondeernæring svarende til den mængde, der er i underskud. Se oversigt over ernæringsprodukter i skema nederst i dokumentet (L/D/P)
Hvis pt. ikke har drukket den ordinerede mængde Nutridrink Juice Style /glukose 20 %, kan det også gives via sonden (P)
Sondeernæringen kan gives som bolus ca. 150-200 ml pr. gang eller kontinuerligt med 100-150 ml/time (P)
Hvis pt. spiser meget sparsomt eller slet ikke spiser opstartes fuld sondeernæring:(L/D/P)
1. døgn: 500 ml Nutrison Protein Plus Multi fibre /Nutrison Concentrated
2. døgn og herefter 1000 ml
Ved comagrad 3-4 (patienter der ikke kan spise og ikke samarbejde) gives:
• SMOF-Kabiven 1300 kcal (L/P)
• 2 liter iv glukose 10 % (L/P)
• Sonde til vitamin-, medicin- og glukoseindgift (L/P)
Diætisten kontaktes på 2. dagen m.h.p. individuel vurdering og tilpasning af ernæringsplanen på 3 dag (P)
Dag 3
Fra dag 3 og indtil udskrivelse følges individuel tilpasset ernæringsplan for patienten (P/L/D)
Oversigt over ernæringsprodukter til leverpatienter
Produkter til leverpatienter |
Næringsindhold | Mængde | Energi | Protein |
Nutridrink Juice Style | 4 x 200 ml | 5040kJ/1200 kcal. | 32 g |
10% glukose | 1000 ml | 1680kj/400 kcal. | 0 g |
Nutridrink Compact Protein | 1 x 125 ml | 300 kcal. | 12 g |
Nutrison Protein Plus Multifibre | 500 ml | 2675kJ/650 kcal. | 32,5 g |
Nutrison Low Sodium | 1000 ml | 4200kJ/1000 kcal. | 37,5 g |
Ved udskrivelse
• Ernæringsscreening ved udskrivelse (P)
• Ved forsæt ernæringsrisiko samt behov for ernæringsterapi efter udskrivelse noteres dette i lægeepikrisen samt i plejeforløbsplanen til kommunen. Desuden ordineres plan for kontrol og opfølgning (L/P)
• Grøn ernæringsrecept på ernæringsprodukter samt Bramino udleveres til patienten (L/P)
• En elektronisk ernæringsplan oprettes som korrespondancemeddelelse. Planen indeholder den individuelle ernæringsplan for patienten, relevante oplysninger ift. udskrivelse med ernæringsterapi samt behovet for opfølgning i kommunen (P/D)
Standard ernæringsindsats i de ambulante forløb
• Vurdering af patientens ernæringstilstand samt kontrolvejning ved alle kontrolbesøg (L)
• Sikrer at patienten har gældende grøn recept på ernæringsdrikke samt Bramino (L)
• Ved behov for opfølgning kommunalt ift. patientens kostindtag mv kan elektronisk ernæringsplan oprettes m.h.p. opfølgning/besøg i hjemmet. Ved behov herfor sendes mail til diætist tilknyttet gastromedicinsk afsnit, som sender den elektroniske ernæringsplan til patientens kommune (L/D)
• Vurderes behov for individuel sygdomsspecifik kostvejledning henvises til klinisk diætist tilknyttet gastromedicinsk afsnit (L)
Referencer
Ernæringsscreening, ernæringsterapi, monitorering og opfølgning til indlagte patienter
Refeeding syndrom - forebyggelse og behandling
Sondeernæring
Parenteral ernæring – klinisk vejledning for sygeplejen
Udskrivelse med sondeernæring
Udskrivelse af patienter med parenteral ernæringsterapi
Ernærings- og Måltidspolitik for Aalborg Universitetshospital