Ernæringsinstruks for indlagte voksne patienter på ortopædkirurgisk afsnit O4
Formål
Formålet med denne ernæringsinstruks er, at alle patienter får vurderet deres ernæringstilstand at der udarbejdes ernæringsplan, som følges og revurderes under indlæggelsen. Voksne patienter = fra 16 år.
Definition af begreber
Ansvarsfordeling (signatur forklaring)
L= lægegruppen P= plejegruppen N= Nattevagter D=diætist
Beskrivelse
Ansvarsfordeling
Ernæringsscreening
Præoperativt ernæringsplan
Ernæringsterapi ved længevarende fasteperiode
Ernæring på opvågningsafsnittet
Postoperativ ernæringsplan (3 trin)
Sondeernæring
Tilsyn ved klinisk diætist
Parenteral ernæring
Monitorering af ernæringsterapi
Ophør af supplerende ernæringsterapi
Ernæring ved udskrivelse
Referencer
Ernæringsscreening
Alle patienter skal ernæringsscreenes i Clinical Suite indenfor de første 24 timer efter indlæggelsen. Ansvarlig for udførsel er modtagende sygeplejerske / SOSA (P)
Undtaget fra ernæringsscreening
Patienter, som forventes indlagt under 2 døgn samt patienter, hvor døden skønnes nært forestående, eller hvor behandling skønnes udsigtsløs. Begrundelse for fravalgt screening dokumenteres i Clinical Suite (P)
Screeningsstrategien overholder hospitalets krav og standarder for ernæring.
Ernæringsscreening, ernæringsterapi, monitorering og opfølgning til indlagte patienter
Ernæringsscreening
Vejledning til vurdering af stressmetabolisme ved ortopædkirurgiske patienter
Grad 1: Oppegående patienter, lette håndkirurgiske patienter
Grad 2: Større kirurgiske indgreb. Her indgår de fleste patienter
Grad 3: Intensive patienter. Ikke aktuelt i afd. O4. (P)
Patientens energi og proteinbehov udregnes automatisk i Clinical Suite (P)
Præoperativ ernæringsplan
Ortopædkirurgisk sengeafsnit
• Ved svært ernæringstruede patienter er der mulighed for anlæggelse af en ernæringssonde i forbindelse med operationen. Aftales med patient og narkose og sonde medsendes (P)
•Aftenen før operationen tilbydes til sengetid ernæringsdrik, f.eks. Nutridrink Compact eller sukkerholdig saft. Dette for at afkorte fasteperioden over natten. (P)
•Ved normal faste: 2 timer før anæstesi tilbydes patienten et glas sukkerholdig saft (P) OBS rækkefølgen på op- program og evt. ændringer af dette.
•Faste ved diabetes patienter: tilbydes natmad og mælk eller evt. energi- og proteinrig drik. Faste fra kl. 24.00. Ingen ernæring 2 timer før operation. GIK-drop opsættes efter ordination på narkose skema (P)
Ernæring på Opvågningsafsnittet
Patienten må lige efter operationen tilbydes væske og et let måltid (P)
Postoperativ ernæring i sengeafsnit
Alle patienter med collum femoris fraktur, sår-patienter, amputationspatienter og patienter med speciel diæt, følges af diætist (skrives altid på liste til diætist). (P)
Patienter, som ikke er i ernæringsrisiko
Ernæringsplan
•Normal kost + proteinrige drikkevarer (mælk og evt. energi- og proteinrige drikke) (P)
• Re-ernæringsscreening på 7. indlæggelsesdag eller ved ændringer i pt’s tilstand (P)
•Kontrol vejning på 7. indlæggelsesdag (P)
•Målet er, at patienten kan holde sin vægt samt bibeholde sit fysiske funktionsniveau (aktivitetsniveau) (P)
Patienter i ernæringsrisiko
Ernæringsplan
•Trin 1:Tilbyde kost i form af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider, 3 proteinholdige ernæringsdrikke dagligt (P), dagligt multivitamintilskud (L)
•Afdække samt afhjælpe risikofaktorer ved patienten, som kan nedsætte kostindtaget (mundstatus, tandstatus, forstoppelse, kvalme, smerter mv.) (P)
•Opret et problem ”Ernæring ” i CS ved brug af standardplan for ernæring (P)
•Trin 2: Alle patienter i ernæringsrisiko kostregistreres fra 1. postoperative dag. Resultatet udregnes i it programmet ”Kostberegning” og dokumenteres under Observationer ”Ernæring og væskebalance” i Clinical Suite. (P/ nattevagt)
•Resultat af kostregistrering: Indtager patienten under 75 % af sit daglige energi og proteinbehov skal der på 2. indlæggelsesdag drøftes ernæring til stuegang og der skal ordineres en ernæringsplan i journalen. (P/L/D)
•Trin 3: Indtager patienten ikke sufficient ernæring pr os tilbydes sondeernæring som fuld ernæring eller som supplering. I særlige tilfælde suppleres med parenteral ernæring (P/L/D)
•Patienten kostregistreres herefter dagligt og der gives supplerende ernæringsterapi, så patienten dagligt opnår 75%-100% af energi og proteinbehovet (P/D)
Sondeernæring
Sondeernæringsprodukter:
Produkt / indhold pr. | Energi | Protein | Bemærkning |
100 ml | | | |
Nutrison Protein Plus Multi Fibre | 130 kcal./535 kJ | 6,5 g | Energi- og proteinrigt |
Isosource MIX | 110 kcal./460 kJ | 4,5 g | Anvendes, hvis der opstår toleranceproblemer f.eks. diarré |
Produkt vælges ud fra, hvad, der dækker patientens behov bedst (D)
Patienter i risiko for refeeding
Før opstart af sondeernæring vurderes om patienten er i risiko for refeeding pga. meget lille kostindtag i over 10 dage, lavt BMI (under 16,5), 15 % vægttab over de seneste 3-6 måneder eller lave P, K, Mg værdier. Disse patienter har særlige forholdsregler (L)
Refeeding syndrom - forebyggelse og behandling
Blodprøvepakken ” Refeeding syndrom screening” (P/L)
Normalt opstartsregime ved ikke refeedings-risiko:
Blodprøver før opstart: Blodprøvepakke ”ernæringsterapi opstart” (L)
Normal opstart af sondeernæring: kontinuerlig indgift
Dag | Mængde pr. døgn | Pumpestyret |
1 | 500 ml | 50 ml/time i 10 timer |
2 | 1000 ml | 100 ml/time i 10 timer |
3 | 1500 ml | 150 ml/time i 10 timer |
4 | Evt. 2000 ml eller derover efter behov | 150 ml/time i x antal timer |
Bolus indgift:
Den beregnede sondekost-mængde fordeles på ca. 6 daglige måltider med ca. 3 timers mellemrum. Hvis pt. ikke kan tolerere måltidsstørrelsen skal der tilføjes et ekstra måltid eller der skiftes til en sondekost, der er mere koncentreret. Hvis pt. ikke kan drikke tilstrækkeligt skal der suppleres med ekstra vand i sonden (P/D)
Sondeanlæggelse, kontrol, opstartsregime for ernæring og medicin indgift. Se PRI dokument (P):
Sondeernæring
Tilsyn ved klinisk diætist
Ved patienter i ernæringsrisiko, ved vægttab eller ved behov for hjælp til opstart af sondeernæring/ parenteral ernæring kan diætist kontaktes pr. telefon se tlf. nr. og træffetid på opslag fra diætist på opslagstavle (L/D).
Parenteral ernæring
Parenteral ernæring kan gives som fuld ernæring eller som supplering til patienter, som ikke kan ernæres tilstrækkeligt med en ernæringssonde. Opstartes i samråd med diætist.
Parenteral ernæring – klinisk vejledning for sygeplejen (P/L/D)
Monitorering af ernæringsterapi
På baggrund af kostregistrering samt patientens almene tilstand vurderes den daglige ernæringsterapi (P).
Ved ændringer i patientens fysiske tilstand eksempelvis respiratorisk forandring eller ødemdannelse tages ernæringsplanen op til stuegang (P/L).
Risikopatienten vejes 2 gange ugentligt (P)
Ophør af supplerende ernæringsterapi
Supplerende ernæringsterapi ophører, når: (P/L/D)
1.Patientens eget kostindtag dækker over 75 % af behovet.
2.Patientens tilfredsstillende kostindtag sker uden særlig indsats (f.eks. daglig motivering, hyppige ændringer af kostform), således at patienten kan forventes selv at kunne dække sit energi- og proteinbehov uden særlig hjælp.
3.Hvis patienten skønnes at være for dårlig til at modtage supplerende ernæringsterapi.
Ernæring ved udskrivelsen
Alle patienter i ernæringsrisiko screenes ved udskrivelsen. Ved fortsat ernæringsrisiko udføres følgende tværfaglige tiltag, som besluttes i samråd med patienten.
Læge/klinisk diætist
Ernæringsplan gældende efter udskrivelse ordineres af udskrivende læge i epikrisen og indeholder følgende: (L/D)
•Vurdering af behov for ernæringsterapi efter udskrivelsen.
•Opsætte ernæringsmål for patienten, inklusive energi- og proteinbehov samt nedre grænse for vægt.
•Metode til opnåelse af behov (f.eks. kost til småt-spisende og energi- og proteinrige drikke, sondeernæring eller parenteral ernæring).
•Der opsættes mål for vægt- og/eller funktionsøgning
•Tidsperspektiv for opnåelse af mål opsættes.
•Plan for opfølgning og kontrol samt hvem har ansvaret.
•Behov for eventuel diætisttilknytning ved kommunens diætist efter udskrivelse.
•Der skrives eventuel grøn recept (evt. medgives produkter til opstart).
Plejepersonale
Plejepersonalet, som planlægger udskrivelse, udfører følgende vurdering af patienten og er ansvarlig for koordinering med kommunen anvend desuden de elektroniske fraser (P)
•Har patienten brug for hjælp til at spise
•Har patienten brug for hjælp til indkøb
•Har patienten behov for mad udefra i en periode
•Har patienten behov for supplerende ernæringsterapi i form af energi- og proteinrige drikke, sondeernæring eller parenteral ernæring.
•Patienten orienteres om, at veje sig 2 gange ugentlig og ved vægttab, under den nedre grænse for vægt, skal den ansvarlige for opfølgning kontaktes. Vigtigt, at den opfølgningsansvarlige fremgår i ernæringsplanen (hjemmesygeplejerske/egen læge eller kommunal diætist).
•Der gives besked om dette til kommunen i den elektroniske ernæringsplan (E-brev) senest kl. 12 dagen før udskrivelsen eller tidligere hvis det er muligt.
•Følgende ernæringsdata skal fremgå af den elektroniske ernæringsplan;
•Årsag til ernæringsbehandlingen.
•Ernæringsplan: Opsatte ernæringsmål for patienten, inklusive energi- og proteinbehov, mål for vægt- og eller funktionsøgning, tidsperspektiv for behandlingen / opnåelse af mål samt nedre grænse for vægten.
•Ernæringsterapi: F.eks. kost til småt-spisende og energi- og proteinrige drikke, sondeernæring og parenteral ernæring.
•Plan for opfølgning og kontrol for ernæringsrisiko, hvem der har opfølgningsansvaret samt eventuel diætisttilknytning.
•Ved supplerende ernæringsterapi oplyses, hvilket ernæringsfirma, evt. apotek ved energi og proteinrige drikke, der varetager produkthåndteringen og hvilke aftaler, der er indgået med firmaet.
•Nævne de ernæringsprodukter, der er bestilt til patienten samt de produkter patienten evt. har fået med fra hospitalet.
Referencer
Vejledning til udskrivelse med sondeernæring eller parenteral ernæring se følgende PRI dokumenter:
Udskrivelse med sondeernæring
Udskrivelse med parenteral ernæring