Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Klinisk brug af kugle- og kædedyner til patienter i Psykiatrien

 

Beskrivelse

Beskrivelse af kugledyne

Kugledynen stimulerer sanserne, og skaber dermed en øget kropsbevidsthed. Kugledynen er fyldt med lydsvage plastikkugler. De mange kugler stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsanser, fordi vægten af de løstliggende kugler på en behagelig måde giver punktvise tryk på kroppen. Bevæger man sig under dynen, f.eks. vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen. Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed, og kugledynen virker derfor beroligende.

 

Beskrivelse af kædedyne

Via sansestimulation og tyngde kan kædedynen hjælpe på søvnbesvær, uro og tankemylder. Kædedynen ligner umiddelbart en almindelig dyne og kan anvendes i et helt almindeligt dynebetræk. Den er syet i lange kanaler, hvori kæderne ligger. Der er tale om kæder af metal, der har fået en antirustbehandling. Dynen er helt lydløs, idet kæderne er fastgjort i dynes ender og kanalerne holder dem på plads. På den måde er dynen også god ved sensibilitet over for lyde.

 

Indlagte patienter

Klinisk brug

Patienterne kan bruge kugle- og kædedynen kortvarigt i løbet af dagen, sove med den om natten, på faste tidspunkt, i forbindelse med fast aktiviteter eller ad hoc.

 

Henvisning

Der kræves ingen henvisning til brugen af kugle- og kædedyner til indlagte patienter.

 

Administration af kugle- og kædedyner

Sengeafsnittene på Brandevej råder over kugle- og kædedyner. Personalet i sengeafsnittet skal selv administrere udlån af disse samt sørge for vask og rens efter brug.

 

Ergoterapeuterne på Mølleparkvej administrerer udlån af kugle- og kædedyner. Ergoterapeuterne sørger for vask og rens efter brug.

 

På enkelte sengeafsnit på Mølleparkvej forefindes dyner som tilhører afsnittet, her administreres udlån og vask af personalet i afsnittet.

 

Rens/vask

Ved behov for rens lægges dynen i vaskepose, dynen SKAL mærkes tydeligt med afsnit eller Ergoterapien MPV- Psykiatrien med en permanent tus. Kugle- eller kædedynen stilles på afsnittet sammen med afsnittes almindelige vasketøj. Ergoterapeuterne på Mølleparkvej stiller dynen til vask ved elevatoren minus 2 og hentes her af portørerne.

 

Afsnittet skal selv sørge for vask af inkontinensbetrækkene.

 

Ambulante patienter

Det er undtagelsen, at dynes anvendes som ambulant behandling.

 

Man anvender undtagelsesvis kugledyne i ambulante forløb efter en ”konkret individuel lægefaglig vurdering”.

 

Yderligere information kan findes på www.protac.dk og http://www.ziboathene.dk/kaededynen/

 

Definition af begreber

Kugle- og kædedyner er et beroligende og sansestimulerende hjælpemiddel, som skaber øget kropsbevidsthed.

Målgruppe – modtagelse

Der er ingen fast målgruppe, og det kan være alle indlagte/ambulante patienter med en sanseproblematik, der profiterer af brugen af en kugle- eller kædedyne. Typisk bruges en kugle- eller kædedyne til patienter med motorisk uro og eller anden angst.

 

Formål

At angive det kliniske formål ved brug af kugle- og kædedyner, samt at instruere i, hvordan kugle- og kædedyner skal administreres i sengeafsnit i Psykiatrien.

 

Referencer

Flowchart for udlån af tyngdedyner til ambulante patienter i Psykiatrien