Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Anæstesi til Thyroplastik

 

 

Indikation

Thyroplastik

Recurrensparese

 

Fremstilling

Opstilling på stuen

Da anæstesisygeplejersken sidder for enden af sengen ved hovedgærdet, flyttes anæstesiapparatet så lang

op som muligt.

2 sprøjtepumper påmonteres det mobile dropstativ og placeres for enden ved anæstesisygeplejersken, sammen med det lille ekstra bord til medicin og anæstesijournal.

Op-sygeplejersken monterer en rund anæstesibøjle på lejet ved patientens hovedgærde, hvor afdækningen påsættes. Dette sikrer effektiv afskærmning mellem patientens ansigt og operationsfeltet. Vær opmærksom, at på afdækningen ikke ”falder” ned i patientens ansigt.

Lejring

Patienten starter med at sidde op, mens der gives inhalation Metaoxedrin/Lidokain 4% på system 22. Derefter lejres patienten fladt, med begge arme pakket ind i lagenet, for at lette kirurgens arbejdsområde.

Fremgangsmåde

Identifikation

  • • Patienten lejres optimalt siddende, hvorefter der startes slimhindeanalgesi i form af system 22 med 4 ml Lidokain 4% og 1 mg Metaoxidrin. 02-flow på 6-8 liter, dette varer ca. 10 min. Iltbrille påsættes efter endt system 22 behandling.

  • • Patienten monitoreres som til GA, uden BIS.

  • • Sedationen startes op, når OP-sygeplejerske begynder med afvaskning. Patienten holdes på spontan respiration under hele proceduren.

  • • Kirurgen lægger lokal analgesi, hvilket kan suppleres undervejs, hvis patienten får smerter.

 

Sprøjtepumperne monteres med de sædvanlige dobbelte Y-slanger og en ekstra enkeltløbet slange. Imellem Y-slangen og den enkeltløbede slange, sættes 3-vejs hanen, fordi vi ikke har adgang til venflon.

Sedativa og smertestillende medicin opstartes i en mængde, der svarer til, at patienten er rolig og afslappet og bevarer spontan respiration.

Propofol og Fentanyl

Propofol-pumpen indstilles til

1-2 mg/kg/t gives i 3-5 min, herefter

1 mg/kg/t – reducer yderligere eller hold pause, hvis patienten bliver fort træt, og/eller respirationen sætter ud.

Fentanyl 1-2 µg/kg ved indledning.

Alternativt kan der anvendes Propofol og Remifentanil

Propofol som ovenfor skitseret

Remifentanil, pumpen indstilles til

0.1-0,2 µg/kg/min gives i 3-5 min, herefter

0,1 µg/kg/min, reducer yderligere eller hold pause, hvis patienten bliver for træt, og/ eller respirationen sætter ud

 

Kirurgen beder om at få slukket for sedationen, når de skal prøve størrelsen på ”klodsen” der skal sættes i stemmebåndet. Patienten skal kunne tale, da man skal kunne høre, om det er den rigtige størrelse klods.

 

Sedationen startes eventuelt igen, når klodsen er på plads.

 

Cikiatricen syes pænt sammen. Der påsættes plaster, hvorefter patienten er klar til at komme i Opvågningen. Se Patientens ophold i opvågningsenheden

 

I enkelte tilfælde bliver der anlagt et dræn.

 

Andet

Patienten kan intuberes normalt efter anlæggelse af ”klods”. Klodsen vil dog ikke trække sig til side som et normalt stemmebånd, man bør derfor overveje at tage en mindre tubestørrelse, for at skåne klodsen mest muligt.