Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Hirsutisme – inkl. Indikationer for hårfjernelse og tabel for hormonværdi

 

Beskrivelse

Ca. 10 % af alle danske voksne kvinder lider af uønsket hårvækst.

Man skelner mellem to forskellige slags uønsket hårvækst, den sygelige, som kaldes hirsutisme og den kosmetiske. Årsagen til hirsutisme skal udredes.

 

Den sygelige tilstand er ofte forårsaget af ubalance i kønshormonerne. Hormonel ubalance forekommer hos ca. 45% af alle kvinder med sygelig hårvækst.

Ligeledes kan forandringer ved fx sygdom, graviditet og overgangsalderen samt visse former for medicinsk behandling være årsag til uønsket hårvækst. Dette kan af- eller bekræftes ved en blodprøve, hvor hormonbalancen undersøges. Androgenproducerende tumor kan være årsag, ofte med pludselig og hurtig hårvækst.

Er den uønskede hårvækst forårsaget af en sygelig tilstand, kan der tilbydes behandling i offentlig regi, men kun i ansigtet.

 

Ved den kosmetiske tilstand kan der ikke påvises hormonelle forstyrrelser. Her spiller oftest arvelige faktorer ind, fx familiær disposition.
Er den uønskede hårvækst af kosmetisk art, kan behandlingen ikke tilbydes i offentlig regi.

 

Alle henvisninger visiteres direkte af Regionens Gynækologisk Afdelinger.

 

Opfylder patienten ikke indikationen for hårfjernelse i ansigtet i offentlig regi eller er hormonstatus ikke vedlagt henvisningen, returneres henvisningen til den praktiserende læge med besked om dette.

 

Er formalia i orden, sendes henvisningen videre til:

Lasercenter Nord

Sundheds- og kvarterhuset

Fyrkildevej 7, 1 sal.

9220 Aalborg Øst

 

Lasercenter Nord indkalder patienten til undersøgelse og behandling, som varetages af speciallæger i dermatologi.

Lasercenter Nord tilbyder kun Ellipsebehandling.

 

Ellipsebehandling

Ellipsebehandling tilbydes patienter med mørke hår.

Mørklødede personer er sværere at behandle end fx personer med nordeuropæisk hudtype.

 

Hvad er Ellipse®?

Ellipse® er en videreudvikling af de oprindelige hårfjerningslasere. Ellipse udsender en kort impuls af et meget intenst lys inden for det synlige lysspektrum.

Foreløbig videnskabelige undersøgelser viser, at Ellipse® er mere effektiv og mere hudvenlig end de klassiske lasere, som hidtil har været anvendt.

 

Hvordan virker Ellipse®?

Lyset opsuges af hårets pigment og omdannes til varme, hvorved hårets vækstanlæg ødelægges. Behandlingen har kun effekt på mørke, aktive hår. Det vil sige, at håret skal indeholde pigment og skal være i vækst, så det stadig har forbindelse på vækstanlægget i bunden af hårsækken. Det er langt fra alle håranlæg, der er aktive og i vækst, og det er derfor nødvendigt med flere behandlinger.

 

Hvor effektiv er behandlingen?

Der er flere års erfaring med Ellipse®-behandlingen, og det viser sig, at virkningen er permanent. Dog skal man være opmærksom på, at flere faktorer kan være medvirkende til, at der på et senere tidspunkt vil kunne komme nye hår i det ellers behandlede område.

Hormonelle forandringer ved fx sygdom, graviditet og overgangsalder samt visse former for medicinsk behandling kan være nogle af årsagerne til ny eller vedvarende generende hårvækst. Det har vist sig, at ca. 45% af dem, som søger behandling for uønsket hårvækst i ansigtet, har underliggende sygdomme. Det er derfor vigtigt, at man bliver undersøgt korrekt. Dels for eventuelt at behandle den grundlæggende sygdom, dels for eventuelt medicinsk at behandle den uønskede hårvækst.

 

Er lyset farligt?

Nej. Lyset, som Ellipse® danner, er udelukkende i det såkaldte røde spektrum. Der forekommer ingen farlig (ioniserende) stråling som eksempelvis ultraviolet lys.

 

Forbehandling inden Ellipse® - behandling

  • • Senest 6 uger inden behandlingen bør man ikke fjerne det uønskede hårvækst med pincet, voks eller på anden måde hive hårene ud af hårsækkene. Der må heller ikke anvendes hårfjerningsprodukter ved kemikalier fx Veet. Man må dog gerne benytte skraber.

  • • Ved forundersøgelsen skal hårene have en længde på minimum 1 mm. Ved senere behandlinger kan området være helt glatbarberet. Barbering forandrer ikke hårets naturlige tykkelse eller vækst. Hårets vækst og udseende er afhængig af arvelige anlæg, hormoner og alder.

  • • Man bør møde til behandling uden make-up i det hudområde, der skal behandles.

  • • Man bør ikke solbade, tage solarium eller bruge selvbruner en måned inden behandlingen.

 

Hvordan foregår behandling med Ellipse®?

Lysstrålen føres frem til huden via et ca. 1 x 5 cm glaskrystal. Krystallet placeres på huden i en kold og klar gel. Alle hår, som er i vækstfase og som er inden for området, påvirkes af lyset og vil enten kunne trækkes ud eller vil selv falde ud efter 10 – 20 dage. Hele området med generende hårvækst behandles hver gang.

 

Gør behandlingen ondt?

Lysimpulserne mærkes som varme prik i huden. Derefter kan man føle en varm fornemmelse, og der kan komme en let kløe i nogle minutter efter behandlingen.

 

Efter behandlingen

Der kræves normalt ingen behandling.

Oftest kan det slet ikke ses, at huden er blevet behandlet. Det eneste synlige tegn på behandlingen kan være rødme på huden omkring hårene. Dette skyldes varmepåvirkningen fra lyset, og rødmen vil hos de fleste forsvinde i løbet af et par timer. Føles huden varm, kan man køle den med isposer. I sjældne tilfælde kan der opstå skægpest i det behandlede område. Skægpest er en betændelsestilstand i hårsækken, som viser sig ved rødme, hævelse og pusdannelse omkring håret. Skægpesten forsvinder af sig selv efter nogle dage. Hvis man fjerner de løstsiddende hår, der blokerer for pusset, vil tilstanden bedres hurtigere. Man bør ikke solbade eller tage solarium i dagene efter behandlingen. Man kan godt opholde sig i solen efter behandlingen, såfremt man benytter faktor 25 flere gange dagligt. Man kan benytte make-up eller selvbrunende cremer efter behandlingen.

 

Er der nogle hindringer for behandlingen?

Lysbehandling for uønsket hårvækst kan foretages på alle patienter, undtagen patienter som er i behandling med medicin, der øger lysfølsomheden (for eksempel malariamidler, tetracyklinpræparater og klorpromazinderi-vater). Patienter, som behandles med disse typer præparater, kan eventuelt efter aftale med behandlende læge holde pause i ca. 1 uge inden Ellipsebehandlingen.

 

Patienter som lider af skægpest, vil som regel opleve, at skægpesten forsvinder allerede efter første behandling.

Gravide patienter kan behandles uden risiko.

 

Der tilbydes maksimalt 4 behandlinger i offentlig regi.