Retningslinjer for pårørendes adgang til betjeningsrum og patientdata
Formål: At sikre mod misbrug af personhenførbare data.
Målgruppe: Patienter, pårørende og tolke.
Pårørende bliver som udgangspunkt i venteværelset eller vises ind i omklædningskabine.
En undtagelse er dog, hvis patienten har brug for støtte af pårørende i undersøgelsesrummet, herved følges bekendtgørelse nr. 669 og 671 af 01/07/2019
Eftersom patienter og pårørende, som udgangspunkt ikke må have adgang til databaser med personhenførbare data, må patienter og pårørende således heller ikke have adgang til betjeningsrum.
Hvis pårørende bruges som tolke, så er reglerne det samme for dem, som hvis de er pårørende; i praksis vil det sige, at man skal undgå, at de får kendskab til oplysninger om andre patienter (luk RIS-patientlister og hav kun den aktuelle patients henvisning synlig).
Tolke fra tolkebureauer, som sygehuset bruger, er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt. De skal selvfølgelig så vidt muligt kun have adgang til relevante oplysninger om den aktuelle patient ligesom alle andre ansatte.
Patienter og pårørende tages ikke med i betjeningsrummet for at se billeder. Dette i henhold til ovenstående, samt det, at vi som radiografer rent juridisk ikke må kommentere eller diagnosticere på undersøgelsen, ligeledes må der heller ikke tages billeder med mobiltelefon af undersøgelsen.