Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Provokation med æg

 

Definition af begreber:

 

Fødevareallergi: Allergisk reaktion udløst af udsættelse for fødevareallergen.

 

Baggrund:

Den mest allergene del af et æg, er æggehviden. Er man allergisk overfor dele af et æg, omfatter diæten dog hele ægget.

Allergi overfor æg er hyppig, særlig hos børn mindre end 3 år. Prognosen er dog god, og flertallet af børnene vil med tiden udvikle tolerans. Derfor skal provokationerne med æg både bruges i den primære udredning af fødevareallergien, men også senere i forløbet for at følge toleransudviklingen.

Mange børn med æggeallergi tåler varmebehandlet æg. Særligt ved de opfølgende provokationer, men også nogle gange ved den primære provokation, kan man derfor vælge at provokerer med kogt æg. (1), (2), (3)

 

Før provokationen:

 

Inden provokationen måles specifik IgE for hønseæggehvide (f1) og for komponenten Gad d 1, Ovomocuid (f233).

Gad d 1, Ovomocuid er varmestabil og er beskrevet som den komponent ved æg, hvor den sensibiliserede har størst risiko for persisterende allergi. (3)

 

Der kan også gøres også pirk-prik for rå æg og kogt æg.

Se Hudpriktest, se relation øverst til højre

 

Beslutningen for provokation skal baseres på ovenstående udredning og anamnese.

Beslutningen skal altid træffes i samråd med speciallæge med ansvar for allergologi.

 

Fremgangsmåde:

 

Barnet skal på provokations dagen være rask. Se (se Fødevareprovokationer generelt se relation øverst til højre)

Barnets hud efterses af sygeplejerske, og evt. eksematøse områder registreres. Ved opblussen af eksem / svær eksem udsættes provokationen.

Der foretages stetoskopi og anamneseoptagelse af lægen.

Beslutningen vedr. at gennemføre provokationen er lægens.

 

Medicin der skal pauseres forud for provokationen:

 

  • • Langtidsvirkende Beta2-agonister i 48 timer (Eksempelvis Oxis, Serevent, formo, Bufomix, Seretide, Relvar Elipta, Innovair eller Symbicort. Undertegnelser til dette kan i enkelte tilfælde aftales med lægen)

  • • Kortidsvirkende Beta2-agonister i 8 timer. (Eksempelvis Ventoline, Airomir, Buventol eller Bricanyl)

  • • Antihistamin i 3 døgn

  • • Montelukast eller Singulair i 24 timer.

  • • Tablet Steroid i 2-4 uger inden provokationen (afhængig af dosis)

  • • Lokal steroid behandling med creme for eksem skal ikke pauseres)

  • • Betablokker behandling er en relativ kontraindikation for provokation.

 

Det er den rekvirerende læges ansvar at informere om medicin, der skal pauseres forud for provokationen.

Procedure:

 

Kogt æg:

Der anvendes 51,3 g kogt æg (kogt 10 min ved 100°C)

Kan evt. blandes med frugtmos, jordbærgrød, yoghurt (hvis det tåles) mm.

 

 

Dosis

 

Kogt æg

 

1.

 

50 mg

 

2.

 

250 mg

 

3.

 

1 g

 

4.

 

5 g

 

5.

 

20 g

 

6.

 

25 g

 

Doseringsintervallet er 30 min.

Kumuleret dosis: 51,3 g

 

Noter tidspunkt for indgivelse.

Observer reaktioner fra diverse organer (se Fødevareprovokationer generelt se relation øverst til højre)

 

Rå æg:

Der anvendes pasteuriseret helæg (Blomme og æggehvide). Pasteurisering af æg denaturerer ikke de varmelabile æggehvideproteiner. Kan evt blandes med sukker, frugtmos, jordbærgrød, mælk (hvis det tåles) mm.

 

 

Dosis

 

Rå æg (afvejet)

 

Rå æg

(Opmålt)

 

1.

 

50 mg *

 

 

2.

 

250 mg

 

 

3.

 

1 g

 

 

4.

 

5 g

 

 

5.

 

20 g

 

 

6.

 

25 g

 

*Ved mistanke om svær reaktion på æg, kan man vælge at opdele 1. dosis i 2 (10 og 40 mg)

Kumuleret dosis: 51,3 g æg, svarende til ca. 1 æg. (Ækvivalent med ca. 6 g æggeprotein)

 

Observer reaktioner fra diverse organer (se Fødevareprovokationer generelt se relation øverst til højre)

Vejledning til forældrene efter provokationen med kogt æg:

 

Er provokationen med kogt æg positiv, fortsætter barnet på æggefri diæt.

Tåler barnet kogt æg, skal barnet nu have dette i sin kost i form af kage, kiks og pasta (Maden skal have været tilberedt ved min. 200 grader og være gennembagt).

 

Registreringer:

 

Vedrørende registreringer i barnets journal, (se Fødevareprovokationer generelt se relation øverst til højre)

Referencer:

 

1. DSA. Allergiudredning af børn og unge http://www.paediatri.dk/images/dokumenter/vejledninger_2018/Allergiudredning_boern.pdf

 

2. EAACI. Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines. Translating knowledge into clinical practice.

 

3. Thermo Scientific

http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Allergen-Components/nGal-d-1-Ovomucoid-Egg/