Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Bestilling af røntgen ved OBS hoftenær fraktur, Akutmodtagelsen Thisted


Ikke behandlersygeplejerske

Beskrivelse

Patienter, der indbringes i Akutmodtagelsen pga. mistanke om hoftenær fraktur, og som ikke forinden er set af en læge, venter ofte længe. Det er en patientgruppe, der ofte er præget af alder og konkurrerende lidelser. De venter på, at en ortopædkirurgisk læge tilser dem og evt. bestiller et røntgenbillede, som er afgørende for den videre behandling. For at forkorte denne ventetid giver denne instruks basissygeplejersken i Akutmodtagelsen mulighed for at bestille røntgen obs. hoftenær fraktur, hvorefter den ortopædkirurgiske læge kan afgøre den videre behandling.

Definition af begreber

Rekvisition/ Svarmodul – røntgenbestillingsprogram

EasyViz – program til at gennemse røntgenbilleder taget i Region Nordjylland
 

Indikationer

Hoftenære frakturer opstår hyppigst ved fald med slag direkte over trochanter major og opstår typisk hos ældre patienter.

Ætiologien er faldtraumer – oftest lav-energi, osteoporose og større traumer.

Symptomer: ophævet gangevne med hoftesmerter. Forværres ved enhver bevægelse af UE. Direkte ømhed ved palpation ved hofteområdet. Indirekte ømhed i hoften ved længdegående tryk opefter i benets længderetning samt ved enhver bevægelse i UE.

Sygeplejersken i Akutmodtagelsen kan, efter at have udført en objektiv undersøgelse, bestille et røntgenbillede af hofte og bækken, såfremt en af følgende indikationer er til stede hos en patient, der har været udsat for et faldtraume.

  1. 1. Patienter med forkortet og udad roteret underekstremitet

  2. 2. Patienter med direkte eller indirekte ømhed sv.t. hofteled

  3. 3. Patienter der pga. smerter ikke kan løfte underekstremitet fra underlaget. 


Triagefarve

Henvisning til røntgen på mistanke om hoftenær fraktur kan umiddelbart foretages af ikke-behandlersygeplejersker ved patienter, der triageres grønne, samt ved patienter der triageres gule eller orange, såfremt triagefarven alene er opnået på baggrund af smerter.


Kontraindikationer

  • • Påvirkede neuro-vaskulære forhold i benet

  • • Påvirket hæmodynamisk tilstand.

I disse tilfælde skal patienten hurtigt vurderes af læge.


Procedurer for bestilling

Når der bestilles røntgenbillede obs. hoftenær fraktur, bestilles dette af relevant hofte samt bækken – dette for at udelukke fraktur i ramus superior eller inferior.

 

Målgruppe – modtagelse

Basissygeplejersker i Akutmodtagelsen Thisted med mindst to års erfaring eller relevant erfaring fra andet sted, som har modtaget undervisning i bestilling af røntgenbilleder.


Placering i Akutmodtagelsen

Der er adgang til Rekvisition/Svarmodul på alle PC’er.
 

Formål

At optimere forløbet for patienter der indbringes på mistanke om hoftenær fraktur.
 

Referencer

Bestilling af røntgen - obs collum femoris fraktur (Aalborg)