Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Biopsi og tuschmarkering i colon/rectum

 

Beskrivelse

 

Colon

I colon vurderes visuelt, om polypper kan fjernes endoskopisk, dvs. uden forsøg på fjernelse eller forsøg på at løfte med saltvand, før polypektomien går i gang.
Hvis man skønner, at polyppen kan fjernes, skal det ske med slynge og gerne i et hug, specielt ved stilkede polypper. Der må injiceres saltvand som løft, hvis det skønnes nødvendigt.
Hvis man skønner, at anden kollega kan/skal fjerne polyppen, sendes patienten til ny koloskopi UDEN, at der tages biopsier og UDEN, at der tuschmarkeres.

 

Ved fund af forandringer i colon, som man mener er cancer/tumor, skal der biopteres relevant og tuschmarkeres 2-3 cm analt for forandringen.

 

Rectum

Ved fund af polyp i rectum, kan de små (op til 2 cm store) fjernes med slynge. Stilkede polypper bør tages i et hug og uden bioptering.

De større polypper (over 2 cm) bør henvises til TEM (transanal endoskopisk mikrokirurgi), uden at der biopteres først. Polypper i rectum skal aldrig tuschmarkeres.

I rectum biopteres fund af cancer/tumorer ligeledes relevant, men de skal IKKE tuschmarkeres.

 

Det vil være en hjælp, om alle endoskopisk påviste tumores op til 25 cm på fleksibel skop, blev rektoskoperet for at afgøre, om de er udgået fra colon eller rectum (= <15 cm = rectum).

Herudover bør kvinder have foretaget GU.