Denne side bruger cookies. Læs om lovgivningen her.
Operationstyper
Kostvejledning
Osteotomi
• Kold/ lunken mad 1. postoperative dag
• Blød kost- svarende til at kosten kan moses med en gaffel
• 6-8 uger
• Næringsrig og alsidig kost
Knoglegenopbygning
• Blød og næringsrig kost de første 2-3 dage - undgå at belaste den region, som er berørt i 4-6 uger
• Hvis knoglen er meget tynd da blød kost i 4-6 uger
Sarme
• Kold/lunken mad 1. postoperative dag
• Blød kost i 14 dage herefter overgang til almindelig kost
• Alsidig og næringsrig kost
Implantat
• Undgå at belaste den region som er berørt
• Blød kost i 4-6 uger hvis ikke enkelttands implantat
Amotio/abutment/
extractioner/Cystectomi
• Blød og næringsrig kost de første 2-3 dage.
• Herefter kost efter behov
Collumfractur
• Blød kost 4-6 uger
• Rigelig væske
Maksil-Mandibel fractur
• Blød kost de første 4-6 uger
Zygomafractur
• Blød og næringsrig kost de første 2-3 dage
Symphysefraktur
• Blød og næringsrig kost:
2-3 dage hvis fraktur ikke er gennemgående
4-6 uger hvis den tandbærende del er involveret
Kondylectomi
• Blød mad de første 5 dage af hensyn til såret i munden
• Ingen kostrestriktioner i forhold til operationen
• Elastiktræk i 1-4 uger efter aftale med kirurg
Gældende for : Kæbekirurgi
Udgivet af : Region Nordjylland:Aalborg Universitetshospital:Klinik Hoved - Orto:Kæbekirurgi
Eksterne links
Godkendt af : Janek Dalsgaard Jensen; Anni Wehrmann Pedersen
Faglig ansvarlige :
Udarbejdet af : Anni Wehrmann Pedersen
Sidst publiceret : 04-05-2022
Ikrafttrædelse : 27-04-2022
Ændringskommentar : Ændringer?
Revisionsansvarlig : Kliniske Vejledninger Kæbekirurgisk Afdeling
Dokumentniveau : Instruks - Klinisk
Speciale :
Faggruppe :
Erstatter :
Doc ID : 29597