Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Valg af protesekoncept ved primær hoftealloplastik
 

Beskrivelse

En total hoftealloplastik (THA) består af en femur komponent (stem), som gennem et ledhoved artikulerer med en acetabulumkomponent (cup). Disse komponenter kan fikseres med eller uden brug af knoglecement.
Korrekt valg af fiksationsmetode har betydning for proteseoverlevesen samt risikoen for tidlige komplikationer (f.eks. protesenære frakturer).

Risikoen for luksation af en THA er bl.a. afhængig af diameteren på ledhovedet. Risikoen aftager med tiltagende diameter.
Studier har dog vist at en diameter over 32 mm ikke reducerer risikoen for luksation væsentlig, men til gengæld øges risikoen for re-operation.
 

Valg af fiksationsprincip

Mænd under 70 år samt kvinder under 65 år:
Femur: ucementeret fiksation
Acetabulum: ucementeret fiksation
 

Til patienter med nedsat knoglekvalitet (f.eks. osteoporose, nefropati, alkoholisme mm.) bør en cementeret fiksation i femur overvejes uagtet alder.
 

Mænd over 70 år samt kvinder over 65 år:
Femur: cementeret fiksation
Acetabulum: ucementeret fiksation
 

Afvigelse fra ovenstående kan i enkelte tilfælde være hensigtsmæssigt og rationale dokumenteres i den respektive patients journal.

Valg af ledhoved samt acetabulumkomponent

Som udgangspunkt bør der til en primær THA anvendes en acetabulumkomponent med en porøs overflade samt et 32 mm ledhoved af CoCr. Liner bør være af highly crosslinked polyethylene.
Til patienter med relativ forhøjet risiko for luksation anbefales primær anvendelse af en double mobility cup.

 

 

Referencer

1Årsrapport, Dansk Hoftealloplastik Register, 2018

2. No Increase in Survival for 36-mm versus 32-mm Femoral Heads in Metal-on-polyethylene THA: A Registry Study. Tsikandylakis G, Kärrholm J, Hailer NP, Eskelinen A, Mäkelä KT, Hallan G, Furnes ON, Pedersen AB, Overgaard S, Mohaddes M. Clin Orthop Relat Res. 2018 Dec;476