Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Mammografiscreening - Tomosyntese

 

Dokumentation:

Til en tomosyntese ordinerer lægen de projektioner der skønnes nødvendige.

 

Projektioner:

R-cc- tomo

R-mlo- tomo

L-cc- tomo

L-mlo- tomo

 

For alle projektioner beskrives positioneringen af højre bryst, fremgangsmåden for venstre er modsat.

 

CC-tomo: Brystet placeres som til en cranio-caudal projektion. Kvindens ansigt drejes så at det ikke dækker over et område i brystet og heller ikke kommer imod apparatet når der tomosynteres.

 

MLO-tomo: Brystet placeres som til en medio-lateral projektion. Kvindens ansigt drejes således det ikke skygger over brystet og heller ikke kommer i mod apparatet når der tomosynteres.

 

Fremgangsmåde:

Tomosyntese-kompressionspladen og –ansigtsvisiret påmonteres Mammomaten.

Kvinden findes på arbejdsstationen og cpr- og accesionnummer kontrolleres. Tryk derefter exam. Højre klik på R-cc-billedet og disable exposure. I open patient i højre hjørne under procedure vælges screening+tomo. Ønsker man en anden projektion, højreklikkes på de små billeder og derefter vælges der scan og man kan vælge den ønskede projektion. Derefter vælges acquisition og OP (operating program) herunder ændres til C_AEC_TOMO. Det ønskede billede aktiveres og arbejdsstationen er klar til brug. Eksponeringsknappen holdes nede mens røret tomosynterer og må først slippes når røret er tilbage i sin udgangsposition lodret.

Når rekonstruktionen er færdig, lukkes undersøgelsen som vanlig.