Hjemmemonitorering af gravide
Formål
At sikre et godt samarbejde og en sikker arbejdsgang i forbindelse med hjemmemonitorering af gravide.
Definition
Hjemmemonitorering af gravide indebærer, at den gravide selv foretager CTG i hjemmet. Samtidig udfyldes et elektronisk spørgeskema, og der kan måles en eller flere af følgende parametre.
Relevante Patientgrupper
Herunder oplistes hvilke patientgrupper man kan inkludere til hjemmemonitorering.
• PPROM.
• Insulinkrævende diabetes.
• Let/moderat stabil præeklampsi.
• Forhøjede galdesalte <100.
• IUGR.
I forbindelse med inklusionen skal man overveje, hvor mange fremtidige kontroller patienten har brug for. Der skal forventes mere end 2 planlagte kontroller før etablering af hjemmemonitorering skal overvejes. Desuden inkluderes udelukkende singletons i GA >26.
Beslutning om anvendelse af hjemmemonitorering, og planlægning af denne kontrol, skal altid foretages af obstetrisk speciallæge.
Fremgangsmåde
Inklusion og booking
Ved inklusion af gravide udfyldes ”Hjemmemonitorering. Oplysninger til inklusion”. Udlever patientfolder ”Information til gravide om hjemmemonitorering”
Af skemaet skal monitoreringsplanen fremgå tydeligt med angivelse af hvilke parametre, der skal måles, og hvor ofte patienten skal monitoreres.
FØMO kontaktes på tlf. 63177 mhp. planlægning af oplæring i hjemmemonitorering.
Tidspunkt for næste kontrol i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd (hjemmemonitorering og telefonkonsultation ved læge) bookes som vanligt via den hvide seddel af sekretær i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd. Tlf. 6-3000.
Her gælder følgende:
Pt. skal bookes på GODA (88-405).
Pt. skal bookes i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd (gerne hos kontaktlæge).
Den gravides ansvar
CTG og spørgeskema med målinger skal indsendes til FØMO på den aftalte dag for monitorering i tidsintervallet kl. 06.00 -09.00. CTG’en må ikke indsendes tidligere, f.eks. dagen før, idet den ikke ses af personalet før det aftalte tidspunkt.
Såfremt der er afvigende målinger på monitoreringsskemaet eller akutte symptomer, kontakter den gravide FØMO for videre plan.
Jordemoder i FØMO
Jordemoder i FØMO har det daglige ansvar for hjemmemonitoreringen. Dette omfatter følgende funktioner:
• Oplæring af nye gravide, der inkluderes til hjemmemonitorering (Vejledning CTG med Monica AN24, ”Sådan laver du hjertelydsregistrering (CTG).
• Den gravide registreres i Open-Tele (Vejledning til personale) og Milou (under selvmonitorering).
• Tjekker at de gravide har indsendt CTG og spørgeskema med målinger til FØMO kl. 10.00-12.00.
• Kategoriserer og kvitterer CTG.
• Registrer målinger i EPJ i hjemmemonitoreringsskabelonen.
• Ved akut patologi: Kontakter GODA-lægen (kode 88-405) og kontakter pt. mhp. løbende (real-time) CTG i hjemmet indtil videre plan.
• Ved behov for ændringer i monitoreringsplanen opdateres Open-tele efter aftale med lægen.
Lægen i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd eller GODA
Hjemmemonitorering bookes som en telefonbooking på enten Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd eller GODA inden kl. 14.00. Lægen skal orientere sig vedr. CTG (Milou) og målinger (EPJ) samt kontakte pt. mhp. svar og videre plan. Der laves et notat i journalen for hver telefonkontakt. Den nye tid (tid til hjemmemonitorering samt enten telefontid eller fremmøde) bookes af sekretæren i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd og sendes til pt. i eboks.
Såfremt der skal foretages ændringer i forhold til monitoreringsplanen, så skal jdm. i FØMO orienteres mhp. at lave ændringer i opsætningen i Open-tele.
Monitoreringsplaner
Der findes forudindstillede monitoreringsplaner for de forskellige patienttkategorier, som skitseret herunder. Bemærk, at der er specifikke dage for enkelte målinger. Disse dage kan ændres, men dette skal aftales med jdm. i FØMO.
PPROM
Som udgangspunkt udskrives den gravide først til hjemmemonitorering tidligst 1 uge efter vandafgang, og ikke før GA 26+0.Kan udelukkende tilbydes singleton gravide med foster i hovedstilling. Der skal være ro i tilstanden med bevaret cervix ≥ 25 mm og ingen blødning.
Oplæring foregår under indlæggelsen, og der skal være en klar monitoreringsplan ved udskrivelsen. Der bookes daglig telefonkonsultation i GODA.
Monitorerings plan
Insulin krævende diabetes
Hjemmemonitorering kan tilbydes fra GA 32+0, hvor den gravide vanligt følges med ugentlig CTG-monitorering. Der skal være stabile forhold.
Monitorering plan
FForhøjede galdesalte
Hjemmemonitorering anvendes, hvor galdesalte ligger mellem 10 – 100. Ved højere værdier er der behov for hyppige UL-scanninger, og fremmøde er derfor nødvendigt for denne gruppe.
Monitorering plan
Let/moderat stabil præeklampsi
Hjemmemonitorering anvendes udelukkende ved stabil præeklampsi hos asymptomatiske gravide. Såfremt der er behov for monitorering mere end 3 gange ugentlig skal indlæggelse overvejes.
Monitorerings plan
Svær IUGR
Hjemmemonitorering kan anvendes ved svær IUGR, hvor man ønsker hyppig CTG. Her vil der stort set altid være behov for individuel plan. Som udgangspunkt skal der måles BT og laves urin stix ved hver CTG- monitorering, idet denne patientgruppe også har en betydelig risiko for at udvikle præeklampsi.
Monitorerings plan
Når hjemmemonitoreringen afsluttes
Det er vigtigt, at al monitoreringsudstyret afleveres tilbage til FØMO, når hjemmemonitoringen afsluttes. Derfor skal de gravide ALTID medbringe udstyret til de planlagte kontakter på sygehuset.
Bilag:
HJEMMEMONITORERING. Oplysning til inklusion
Vejledning til personale (Open Tele)
Vejledning til CTG med MONICA AN-24




















1










