Hjertestopbehandling på patienter der enten er positive eller mistænkt for COVID-19
I forbindelse med COVID-19 Pandemien er der kommet en udmelding fra Dansk Råd for Genoplivning med mindre justeringer i hjertestopbehandlingen for at beskytte sundhedspersonalet og patienterne mod corona-smitte:
https://genoplivning.dk/corona-drgs-anbefaling/
Essensen heraf er følgende:
• Ved alarmering skal man oplyse om bekræftet COVID-19 eller mistanke herom. Der hvor vi alarmerer med hjertestopknap, skal vi sikre at hjertestopholdet bliver informeret om COVID-19/COVID-19 mistanke, inden de kommer ind på stuen. I de tilfælde hvor vi ringer om hjertestop, informerer vi allerede ved opringningen.
• Ved konstatering af hjertestop skal man efter åbning af luftveje (hovedkip/hageløft) kun se på brystkassen for vejrtrækning men ikke lytte/føle efter vejrtrækning. Ved avanceret behandler kan man samtidig føle efter puls.
• Under hjertestopbehandling skal ved bekræftet COVID-19 eller mistanke herom anvendes værnemidler.
• Vi skal sikre at der er værnemidler til rådighed til hjertestopholdet – Gør hvad der synes mest hensigtsmæssigt i situationen for at fremskaffe værnemidler, bed en kollega i nærheden om at hente, ring til daglig ansvarlig, send en portør………
• Efter konstatering af hjertestop anvendes kontinuerlig hjertemassage (hastighed 100-120 tryk/min) indtil at maskeventilation kan etableres, hvorefter man laver hjertelungeredning med 30 kompressioner og 2 indblæsninger. Altså skal der ikke anvendes mund-til-mund eller mund-til-næse ventilation.
• Hjertestopholdets teamleder kan evt. reducere antallet af folk på stuen under hjertestopbehandlingen, hvis behandlingen af patienten tillader dette.
Pva. Hjertestoprådet - Aalborg Universitetshospital