Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Røntgen af thorax på sengeafdelinger

 

Af strålehygiejniske grunde, foretages der i princippet ikke røntgenundersøgelser af thorax på sengeafdelinger.

Undtagelsen gælder de intensive afdelinger og intermediære afsnit.

I særlige tilfælde kan der dog gives tilladelse til udefoto på en sengeafdeling.

 

Afsnit Syd:

Hvis der fra sengeafdelingens side fremsættes et ønske om en røntgenundersøgelse på afdelingen, skal der i dagtid henvises til thoraxsektionen, hvor en radiolog i samarbejde med henvisende læge skal tage stilling til, om der er indikation for, at denne undersøgelse udføres som et akut udefoto.

Efter konference med henvisende læge, kontakter radiologen, radiografen på udefoto - 65210, med information om undersøgelsen skal udføres eller ej

 

Afsnit Nord:

Hvis der fra børnemodtagelsen, eller sengeafdelingens side fremsættes et ønske om en røntgenundersøgelse på afdelingen, skal der i dagtid henvises til børneradiologerne, hvor de i samarbejde med henvisende læge skal tage stilling til, om der er indikation for, at denne undersøgelse udføres som et akut udefoto.

Efter konference med henvisende læge, kontakter radiologen, den daglige ansvarlige på 65230, med information om undersøgelsen skal udføres eller ej.

 

Vagttid:

I vagttid, henviser vagthavende radiograf, afdelingen til at kontakte vagthavende radiolog, som i samarbejde med henvisende læge, skal tage stilling til om undersøgelsen må udføres som et akut udefoto.

Efter konference med henvisende læge, kontakter radiologen radiografen med information om undersøgelsen skal udføres eller ej. (Radiograf på syd: 65151/Radiograf på Nord: 65250)

 

Det er relevant at skrive en bemærkning i generel note, om at undersøgelsen er udført på en sengeafdeling, samt hvem der har godkendt, at undersøgelsen udføres på en sengeafdeling, så dette vides til konferencen næste dag.

 

TMC: TMC er ikke bekendte med denne lokale procedure, og når kliniker kontakter radiografen for et udefoto på en afdeling, skal radiografen selv kontakte bagvagten direkte for stillingtagen om undersøgelsen må udføres. Har bagvagten spørgsmål til henvisningen, kontaktes henvisende læge for drøftelse.