Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Klinisk foto - børnemodtagelsen

 

Beskrivelse

Denne PRI-instruks har til formål, at fungere som sygepleje- og lægeinstruks ift. fremgangsmåde ved klinisk foto. Ift. øvrig fremgangsmåde ved journaloptagelse og fotodokumentation ved mistanke om overgreb mod børn, henvises der, til Dansk Pædiatrisk Selskabs retningslinje ”Fysisk overgreb mod børn”, http://paediatri.dk.web14.redhost.dk/images/dokumenter/vejl_2015/Fysisk_vold_mod_boern_okt15.pdf.

 

Kamera

I børnemodtagelsen findes et digitalkamera (Sony a6000), i kasse markeret med “kamera til klinisk foto”. Det er udelukkende dette kamera, der skal anvendes til kliniske fotos. Mobiltelefoner og andre kameraer, må ikke anvendes. Kassen indeholder desuden oplader og to batterier. Vær altid obs efter anvendelse af kameraet, om et batteri bør sættes til opladning. Manualen til kameraet forefindes i også i kassen.

 

Kliniske fotos

• Fotograferingen foretages af pædiater eller pædiatrisksygeplejerske.

• Helkrop forfra og bagfra (jf. DPS)

• Næroptagelse af læsion, obs at der er stilles skarpt på læsionen (jf. DPS)

• Større børn fotograferes ikke fuldt afklædte, men i ”etager” (jf. DPS)

Husk der skal være målebånd og CPR på alle billeder (jf. DPS)

  • − CPR-label påsættes enten barnet, eller en lille seddel, som holdes foran barnet/læssionen ved fotografering. OBS ved sidst nævnte, at der er stilles skarpt på læsionen og ikke sedlen.

  • − Målebånd findes i kassen med kameraet. Målebånd (klistermærke) påsættes ligeledes enten barnet, eller seddel.

• Efter endt fotodokumentation, kigges billederne igennem på kameraet, for at sikre, at alle ovenstående krav er opfyldt.

• I modtagelsen har vi to sekretærer (MFG og MZ), med adgang til og ansvar for, at uploade billederne til k-drevet (obs på evt. ny placering ved overgang til nyt EPJ) . Kameraet placeres derfor efter endt fotodokumentation, på sekretærens skrivebord i modtagelsen, med CPR-label påsat.

• Fotos slettes fra kameraet straks efter overførsel (af sekretær)

• Lægen skal diktere beskrivelse til alle billeder i EPJ.

 

Udlån af kamera

OBS kameraet må ikke forlade børnemodtagelsen, uden aftale med visiterende sygeplejerske! Ved udlån til døgnafsnittet for børn og unge eller dagafsnittet for børn og unge, skal kameraet afleveres tilbage til børnemodtagelsen umiddelbart efter endt fotodokumentation. Ingen udlån ud af børneafdelingen.

 

Målgruppe

Sygeplejersker og læger i børnemodtagelsen

Formål

Sikre korrekt fotodokumentation, hvor der er mistanke om fysiske overgreb mod børn.

 

Referencer

http://paediatri.dk.web14.redhost.dk/images/dokumenter/vejl_2015/Fysisk_vold_mod_boern_okt15.pdf