Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Hårbundsbehandling med oliekalot

Formål   

At sikre bedst mulig pleje og behandling til patienter med irriteret, kløende, skællende eller hyperkeratotisk hårbund.

Problemstilling

Hvis hårbunden, er præget af meget tykke skorper og skæl, skal disse løsnes, dettes gøres, for at optimere muligheden for behandlingscremer kan trænge ned i huden og hermed øge behandlingseffekten.

Det er vigtigt, at skællene ikke rives af og laver sår, men opblødes og løsnes forsigtigt. Dette kan f.eks. gøres ved, at lave en hårbundsbehandling med olie, også kaldet en ”olie-kalot.” i daglig tale.

Definition af begreber

Hyperkeratorisk hårbund: tykke fastsiddende skæl i hovedbunden.

Okklusion: behandling ved tildækning af huden.

Fremgangsmåde

  1. 1. Håret opdeles i skilninger med en kam og med ca. 1 cm. Mellemrum.

  2. 2. Olie masseres grundigt ind i hårbunden, vælg en parfume fri olie, alternativt, kan også anvendes en madolie f.eks. solsikkeolie, som er lugtfri.

  3. 3. Når olien er masseret grundigt ind i hårbunden, fikseres håret og hårbunden, med solvaline plade, badehætte, eller plastpose og herover et fikseringsnet, for at lave okklusion.

  4. 4. Oliekalotten lades urørt så længe så muligt, mindst 1. time, men gerne over natten. Brug gerne et håndklæde, for at mindske risiko for pletter på sengelinned eller tøj. (1)

  5. 5. Når oliekalotten aftages, vaskes hårbunden af i en allergivenlig shampoo, eller medicinsk shampoo, hvis dette er ordineret af en hudlæge. Shampooen påføres i tørt hår og skal masseres ind i 5-10 min inden hårbunden skylles ren. (1)

  6. 6. Håret redes igennem med en tættekam eller en almindelig kam. Skællende fjernes forsigtigt fra hårbunden med kam og pincet.

 

Oliekalotten kan gentages ved behov, indtil hyperkeratotiske elementer er opblødt og fjernet og hårbunden er i ro. Dvs. ingen kløe, normal hudfarve og ingen skæl.

Det er vigtigt at fortsætte behandling med fed fugt og evt. steroidsalver/cremer f.eks. 2-3 gange ugentligt i ca. 14 dage for at sygdommen ikke blusser op igen. Brugen af fugtighedscremer medvirker til at nedsætte forbruget af lokalsteroid (2).

FORSIGTIGHED: Olie er brandfarligt, Ved brug af olieholdige produkter, som kan smitte af til tøj, sengetøj eller sidder i hår, skal man være forsigtig med at være i nærheden af ild, f.eks. stearinlys. Vi anbefaler, at man i behandlingsperioden ikke ryger, eller sidder sammen med andre der ryger, for at minimere risikoen for, at tøj eller hår antænder. (1)

Målgruppe – modtagelse

Ambulante og indlagte patienter, med svær kløende, skællende eller hyperkeratotisk hårbund.

Ansvar

Det er lægens ansvar at ordinerer hårbundsbehandling med oliekalot, lægen vil altid kunne ordinere en anden hårbundsbehandling, som træder i stedet for ovenstående standard. Det er sygeplejersken der har ansvaret for opstart af hårbundsbehandlingen med oliekalot, samt vejledning til udførelse af hårbundsbehandlingen med oliekalot i eget hjem.

Referencer

1.British Association of Dermatologists (bad.org.uk) psoriasis topical treatment

2.Andersen, E, K. Iversen, L, Lomholt, B, H, Wulf, C, H. Klinisk Dermatologi og Venerologi Kap. 3, s. 39. 4. udgave, 1. oplag. Munksgaard Danmark 2014.