Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Naevus Sebaecus

Definition af begreber

Velafgrænset benign tumor i huden (hamartom), der består af hyperplasi af epidermis, hårfollikler, bindevæv samt sebaceøse og apokrine kirtler. Typisk lokalisation er i hårbunden, men ses også i øvrige hovedomgivelser. Er ofte til stede ved fødslen og ses som et gulligt, voksagtigt, hårløst plaque. Elementet har tendens til at vokse med tiden, for at blive tykkere, mere verrucøst og evt skællende.

Kan i sjældne tilfælde forekomme som led i Schimmelpenning syndrom/naevus sebaceus syndrome, hvor der kan ses symptomer fra øjne, CNS og samt skeletdeformiteter.

 

Problemstilling

Lille risiko for malign transformation. Incidens af BCC er set på under 1%. Forekomst af benign neoplasi er relativt hyppig. Undertiden findes der flere forskelligartede tumorer i samme element. Hos børn ses der meget sjældent malign transformation, mens der hos voksne er beskrevet en prævalens på op til 14%.

 

Incidens

Er i et studie set at forekomme hos 0,3% af nyfødte.


Klinik/diagnose

Der ses et velafgrænset, gulligt plaque uden hårvækst. Typisk lokaliseret i hårbunden, og ofte til stede ved fødslen. Hos større børn og voksne ses elementet lidt tykkere. Der kan være flere forskelligartede tumorer i samme element.

Diagnosen er klinisk, men kan også gøres ved biopsitagning.


Behandling

1.

Primærbehandling er kirurgisk excision ved voksne. Kan det kirurgiske indgreb ikke ske i Dermatologisk regi, skal der henvises til plastikkirurgisk vurdering. Såfremt der ved kirurgisk excision ikke kan opnås et tilfredsstillende kosmetisk resultat, kan der tilbydes laserbehandling efter konferencebeslutning.

 

2.

Laserbehandlingen udføres med CO2 laser med scanner. Energi op til 225 mj, op til flere passager, mønster 1-(2-5)-6 afhængig af elementernes tykkelse.

Behandlingen udføres i lokalbedøvelse med lidokain cum adrenalin 1% eller 2%.

Efterbehandling med kapsel Dicillin 1 gram gange 3 dagligt i 5 dage. Daglig vask med vand sæbe og applicering med makrogol med klorhexidin gange 3 dagligt til opheling.

Vi tilbyder 1 behandling og kontrol efter 3 og 12 måneder. Det kan ofte være nødvendigt med flere behandlinger.

Der skal tages foto før opstart af behandling samt ved kontrol efter 3 og 12 måneder.

 

Bivirkninger til CO2laser behandling

Informeret om, at der tilkommer et sår, der typisk heler op i løbet af 3-4 uger efterfulgt af en rødme i op til flere måneder.

Det kan være nødvendigt med sygemelding i perioden med sår afhængig af erhverv.

Desuden at der er risiko for infektion og farveforskelle (postinflammatorisk hypo- eller hyperpigmentering). Der vil være et mere eller mindre synligt ar.

Behandlingsmålet er at fjerne nævus sebaceus, men at der kan være dybere dele, der har tendens til at vokse frem igen, derfor kan flere behandlinger være nødvendige.

Det er meget vigtigt med konsekvent solprofylakse i op til år efter behandlingen med faktor 50+.

Vi tilbyder 1 behandling og ved recidiv kan fornyet behandling være nødvendigt.

 

3. Man kan vælge at observere elementet for nytilkomne noduli, ulcerationer mm., afhængigt af patientens alder.

Referencer

 

Nevus sebaceus and nevus sebaceus syndromes - UpToDate

 

Happle R, König A. Familial naevus sebaceus may be explained by paradominant transmission. Br J Dermatol. 1999 Aug;141(2):377. doi: 10.1046/j.1365-2133.1999.03014.x. PMID: 10468835.

 

https://dermnetnz.org/topics/sebaceous-naevus

 

Management of naevus sebaceous: a national survey of UK dermatologists and plastic surgeons - PubMed (nih.gov)