Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

NADA/Øreakupunktur

 

Formål

NADA har til formål at virke beroligende og har en positiv effekt på angst, psykisk og motorisk uro, stress, tankemylder, søvnproblemer og lette depressive symptomer. Ofte mindsker det behovet for sovemedicin, angstdæmpende medicin og smertestillende.

 

Målgruppe

Det tilstræbes at kunne gives i Familieambulatoriet til kvinder i målgruppen samt obstetriske og gynækologiske patienter indlagt på sengeafdelingen af længere varighed.

 

Beskrivelse: Hvad er NADA?

NADA er en recovery- og empowermentmetode udviklet af psykiateren Michael Smith og medarbejdere på Lincoln Hospital, South Bronx, NYC, USA i 1974. Har baggrund i Traditionel Kinesisk medicin, TCM. NADA kan anvendes komplementært sammen med andre primære aktiviteter, behandlinger, pleje, pædagogik, coaching, terapi og rehabilitering. NADA behandler ikke sygdomme. Metoden består af fem akupunkturpunkter i ørerne, som stimuleres af sterile engangsnåle i 45 min, mens patienten forholder sig i ro.

 

Hvem giver NADA?

NADA udføres af certificerede NADA-udøvere. Andet sundhedspersonale kan oplæres af certificeret NADA udøver og derefter tilbyde øreakupunktur efter gældende regler på Gynækologisk-Obstetrisk Sengeafdeling og i Familieambulatoriet.

 

Hvem kan modtage NADA?

Alle kan modtage NADA som supplement uanset baggrund, diagnose, medicinsk – eller anden behandling. NADA kan gives såvel i akutte som stabile perioder.

NADA kan gives til gravide, personer i blodfortyndende behandling, medicin- eller stofpåvirkede samt til angst og uro. Personen skal være i stand til at forstå metoden og acceptere den.

For bloddonorer gælder almindelige regler om, at man får karantæne i blodbanken, medmindre NADA er udført af sundhedspersonale

 

Fremgangsmåde

Ørerne sprittes af patienten og personalet spritter hænder. Spritten skal virke i 30 sek. inden første nål sættes. Nåle holdes sterile. Vejledning om håndhygiejne overholdes.

NADA kan modtages siddende eller liggende afhængig af patienten. Piercinger og smykker kan beholdes på.

 

Udstyr

CE-mærkede og godkendte sterile engangsnåle 7 eller 13 mm lange og 0,2 mm tykke. Nålene er af kirurgisk stål og slebet, så de ikke giver arvæv. Kanyleboks. Håndsprit og spritservietter.

 

Bivirkninger og risici

Der er ikke meldt om alvorlige bivirkninger til NADA siden det blev indført i 1974. Forbigående hovedpine kan opleves.

Nålereaktion med vaso-vagalt blodtryksfald kan forekomme i sjældne tilfælde. Infektioner ses uhyre sjældent.

 

Andre symptomer

Ømhed af akupunkturpunkter i øret kan opleves, hvilket er udtryk for god effekt. De effektive akupunkturpunkter har lavere hudmodstand og øget forbigående sensitivitet.

Der kan komme en lille blødning ved fjernelse af nålene. Dette kan være udtryk for et positivt respons. Der kan registreres snurrende eller lignende fornemmelser i kroppen som følge af øget blodgennemstrømning. Kløe i øret kan optræde under NADA.

 

Rammer

Rammer for NADA-intervaller tilrettelægges ud fra formålet med at anvende NADA i det enkelte tilfælde. Som udgangspunkt kan NADA ikke gives for ofte. Forslag om 2 gange ugentligt ved et blivende behov.

Det tilstræbes at kunne gives i Familieambulatoriet til kvinder i målgruppen samt obstetriske og gynækologiske patienter indlagt på sengeafdelingen.

Patienten skal sidde i ro med sig selv, evt. ligge ned i 45 min. Patienten må ikke gå rundt med nåle i ørerne. NADA kan til enhver tid afbrydes, hvis patienten ønsker det. Personale fjerner nålene og kommer dem i kanyleboks.

 

Dokumentation

I journalen anføres ordination og indikation for NADA. Ordinationen gælder for hele patientens indlæggelse eller ambulante forløb. Der kan f.eks. anføres:” Rp. NADA til angst og uro”.

Sundhedspersonale, som giver øreakupunktur/NADA, skal i journalen dokumentere virkning på den enkelte patient.

Referencer: https://nada-danmark.dk/wp-content/uploads/2018/10/vejledning-vedrørende-NADA-1.pdf