Patellafrakturer
Formål
At sikre korrekt og ensartet undersøgelse og behandling af patellafrakturer.
Definition af begreber
Patellafrakturer opstår som følge af direkte eller indirekte traume1.
Traumet, kraften og knoglekvaliteten afgør frakturmønsteret, hyppigst 2-parts tværfraktur. 7% af frakturerne er åbne1.
Der skelnes mellem dislocerede/udislocerede og stabile/ustabile frakturer.
● Ved ledfladespring >2mm eller diastase af frakturfragmenterne >3mm beskrives frakturen som disloceret.
● Ved stabile frakturer er det mediale og laterale patella retinakel intakt og knæet kan flekteres uden at bruddet dislocerer, dette konstateres på et supplerende lateralt røntgenbillede med knæet flekteret til 60 grader. Vertikale frakturer betragtes også som stabile.
Fagområdet for traumatologi har det overordnede ansvar og står for behandlingen heraf.
Osteochondrale læsioner (f.eks. efter patella luksation) henligger under idrætssektoren.
Beskrivelse
Generelt
Patella er kroppens største sesamknogle, dvs den er indlejret i senevæv og har ikke periost. 75 % af bagsiden er dækket af brusk. Incidensen af patella frakturer er ca. 13/100.000/år1 og er hyppigst hos ældre over 60 med en ensartet kønsfordeling.
Forholdsregler
Differentialdiagnostisk overvejes quadriceps- eller patellasene ruptur.
Patella bipartida (Fig. 1) er en kongenit tilstand som ofte forveklses med fraktur. Det er kendetegnende for patella bipartida at de primært er beliggende i øvre laterale hjørne og har afrundede kanter.
Fig. 1
Undersøgelse:
Inspektion, palpation og funktion.
Røntgenundersøgelse af knæet initielt i to planer, lateralt og AP. Der kan suppleres med en lateral optagelse på 60 grader flekteret knæ.
Behandling
Behandlingens formål er at genskabe en kongruent ledflade og et intakt strækkeapparat, der tillader tidlig mobilisering.
Patientens almentilstand, bløddelsforhold og funktionsniveau skal altid medinddrages i planlægningen af behandlingen.
○ Der anlægges Don-Joy bandage åben 0-30 grader. Belastning kun på strakt ben.. Fysioterapi påbegyndes med aktiv ubelastet bevægetræning over knæet og isometriske quadricepsøvelser, og der henvises til specialiseret eller almen genoptræning forud for udskrivelsen. Klinisk og røntgenologisk kontrol i traumeambulatoriet 2 uger postoperativt og efter 6 uger med seponering af bandage og tilladelse til belastning henover knæet.
○ Frakturen reponeres og holdes med lus, der placeres to parallelle, vertikalt forløbende 2,0 mm K-tråde og en 1,2 mm cerclage omvikles i 8-tals konfiguration rundt om enderne på K-trådene og klods på patella. Ekstensor retinaklet sutureres omhyggeligt. Knæet hyperekstenderes og cerclagen strammes med trådstrammer eller fladtænger. Knuden på cerclagen skal ligge proksimalt, begravet i senen. K-trådene ombukkes proksimalt og forsænkes i sene/knogle. Osteosyntesen er stabil, hvis man peroperativt repetitivt kan bevæge knæet 0 til 90 grader uden frakturskred.
○ Åbne frakturer behandles forud for osteosyntese med kirurgisk debridement og skylning.
○ Ved distale polfrakturer, som ofte er komminutte, er tensionband ikke velegnet Der sutureres a.m. infrapatellaris ruptur med en tyk, ikke absorberbar tråd (Fiber wire eller Ticron) Det inferiore patellaligament sutureres op til patella gennem tre længdegående borehuller. Distale knoglefragment(-er) skal helst bevares for at sikre en bedre heling og undgå en lavtstående patella. Ekstensorretinaklet sys omhyggeligt.
○ Postoprativ regime:
■ Vanligt forløb er immobilisering med hængselsbandage med bevægelighed fra 0-30 grader. Må belaste på strakt ben uden aktivering af quadripsmuskulaturen.
■ Efter 2 uger røntgen + klinisk sårkontrol, agraffjernelse og indstilling af bandage med 0-60 graders bevægelighed i traumeambulatoriet
■ Efter 4 uger tillades 0-90 graders bevægelse.
■ Efter 6 uger radiologisk helingskontrol, afbandagering og tiltagende vægtbelastning og brug uden restriktioner. Røntgenkontrol efter 12 uger af knæet i to planer ved behov.
■ Fysioterapi påbegyndes postoperativt med aktiv ubelastet bevægetræning over knæet og isometriske quadricepsøvelser, og der henvises til specialiseret eller almen genoptræning forud for udskrivelse.
■ Osteosyntesematerialet fjernes kun ved gener og tidligst efter ½ år.
Referencer
1. Larsen P, Court-Brown CMCM, Vedel JOJO, Vistrup S, Elsoe R. Incidence and Epidemiology of Patellar Fractures. Orthopedics [Internet] 2016;39(6):e1154–e1158.