Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Otitis externa

 

Ekstern otit er en meget hyppig forekommende lidelse, som oftest ses og behandles i almen- eller ørelægepraksis. Det er oftest en blandingsinfektion af bakterier og svampe. Lidelsen ses oftest i en eksematøs øregang, i forbindelse med høreapparatbehandling, efter langvarig og hyppig badning i svømmebassin og efter kløe og kradsning i øregangen.

Der henvises vedrørende ætiologi og patogenese i øvrigt til Otto Jepsen og K.A. Thomsens lærebog.

 

Ikke sjældent bliver patienterne henvist til os med henblik på akut diagnostik og behandling. Patienterne er da oftest forsøgt behandlet enten med antibiotika og/eller øredråber inden henvisning.

 

Undersøgelse

Det er vigtigt at foretage en grundig otomikroskopi og oprensning. Ofte er øregangen så ødematøs, at det er svært at få overblik over øregang og trommehinde.

Det er vigtigt at foretage podning.

 

Behandlingen

Ved ekstern otit vil behandlingen være indførelse af en meche med enten HTP eller Cilodex, eventuelt indførelse af Otovic og drypning med Cilodex.

kontrol

Patienten bør herefter kontrolleres med 1 – 2 dages mellemrum.

 

Nekrotiserende eksterne otit

Systemisk antibiotika er sjældent indiceret. En undtagelse til dette er den nekrotiserende eksterne otit, som oftest ses hos diabetikere eller immunsvækkede ældre patienter, og som forårsages af pseudomonas aeruginosa. Tilstanden er en alvorlig dyberegående infektion og er ledsaget af granulationer og brusk, eventuelt knoglenekroser.

Indlæggelse og systemisk 2-stofantibiotika med piperacillin (Tazocin) og Ciprofloxacin er hos disse patienter altid indiceret og kræver langvarig, mindst 14 dages behandling.

Kontroller

Behandlingseffekten kontrolleres med hyppig otomikroskopi, evt med lokal revision samt evt. billeddiagnostiske undersøgelser.

Kategori

Version

5.0

Senest ændret af

Systemkonto

Senest ændret

2013-04-03

Ikrafttræder

15/09/2010

Godkendt den

03/04/2013

Revisionsansvarlig

onh@rn.dk

Søgeord

otitis externa, ekstern otit

Vurderet efter AGREE

-

Målgruppe

Patienter med en extern otit, der behandles ambulant eller under indlæggelse