MR sikkerhed – Skanning af patienter med Looprecorder
Denne procedurevejledning gælder for Looprecordere fra firmaerne St. Jude Medical, Medtronic og Biotronik.
En looprecorder er en lille enhed, der indopereres under huden foran øverst på thorax, der kan optage hjerterytmen over tid. Kardiologisk afdeling kan med mellemrum aflæse det optagne ekg. En looprecorder har ingen ledninger eller kontakter, der kan påvirkes af MR – skannerens udsendelse af radiobølger.
Under en MR-skanningen slettes det optagne pga. magnetfeltet, så derfor er det vigtigt, at få enheden aflæst før undersøgelsen.
Kontraindikationer: Looprecorderen skal være indopereret i mere end 6 uger.
Før MR - skanning.
Den henvisende afdeling skal, i metalskemaet, oplyse om navn og type på looprecorderen, som herefter godkendes / afvises af MR- ansvarlig sikkerhedsperson og tid for undersøgelse sendes, af MR - sekretæren, skriftligt til patienten. MR sekretæren ringer til kardiologisk ambulatorie på tlf. 64570 og oplyser skanningstidspunktet, så de kan indkalde patienten til aflæsning af looprecorderen.
Ved akutte skanninger kan man forsøge, at få data udlæst ved at kontakte Kardiologisk Laboratorium på ovenstående telefonnumer. Hvis det ikke er muligt, at få aflæst data akut, MR – skannes patienten.
MR – skanninger på 0.3T ekstremitetsskanner kan udføres uden aflæsning af looprecorderen.
MR – skanning af patienten.
Patienter med Looprecordere indopereret kan, fra nævnte firmaer, uden videre skannes på 1.5T (ikke stue 23). Patienten kan muligvis mærke et svagt træk i looprecorderen, når han / hun køres ind i skanneren, men det har ingen sikkerhedsmæssig betydning.
Skanning på 3T kræver risikovurdering i hvert enkelt tilfælde.
Skanning af thorax vil give artefakter fra looprecorderen.
Patienten kan sendes hjem efter undersøgelsen, da looprecorderen ikke efterfølgende skal kontrolleres.