Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Corpus antebrachii-fraktur - hos børn

Formål

At beskrive hvordan børn med fraktur på corpus antebrachium skal behandles.

 

Beskrivelse

Antebrachiumfrakturer, som sidder mere end 5 cm proksimalt for håndleddet, har generelt en meget dårlig remodeleringsevne. Der er derfor behov for reposition og også ofte kirurgisk stabilisering af frakturen, hvis den vinkler >20 grader.

 

Behandling

Patienten indlægges og i generel anæstesi foretages reposition. Hvis frakturen er rimelig stabil, kan man anlægge en tætsiddende cirkulær bandage, hvor man laver en 3-punkts stabilisering over frakturen for at modvirke re-dislokation. Armen behandles med en høj cirkulær bandage i ca. 4 uger til sikker heling.

 

Ved ustabile brud: Børn over 3-4 år med ustabile brud behandles med c-nails (titanium elastic nails).

Uden blodtomhed under antibiotikadække laves incision på radius 2 cm proksimalt for epifyseskiven og distalt. Man går stumpt igennem og sikrer, at man ikke læderer den dorsale kutane radialisgren. Der bores hul i knoglen med en syl med slidse, og idet den forbøjede c-nail indføres i slidsen, trækkes sylen tilbage, og sædvanligvis glider c-nail ind i knoglemarven. c-nail indføres op til frakturniveau, frakturen reponeres og c-nail indføres helt.

På ulna incideres proksimalt, idet man går distalt for epifyseskiven på olecranon under anconæusmusklen, borer for med syl og indfører på lignende måde en c-nail i ulna. Det forbøjede c-nail roteres, så ulna bliver så lige som muligt. Der foretages talrige supinations- og pronationsbevægelser for at sikre impaction af frakturen. Hvis der er ustabile forhold, kan man skifte til et tykkere søm.

Der skal tages peroperative røntgenbilleder.

Hvis frakturen virker stabil, lukkes huden med PDS fortløbende, og der anlægges plaster og elastisk forbinding. Hvis frakturen virker ustabil, og man ikke kan skifte til et tykkere søm, anlægges en dorsal gipsskinne i 1-2 uger.

Hvis man efter 45 minutters repositionsforsøg ikke har fået placeret sømmet, må der anlægges blodtomhed, og man må åbent reponere frakturen og fiksere den med c-nail jævnfør ovenstående. Disse incisioner lukkes også med PDS.

Smertebehandling

Paracetamol i relevant dosis. Forældrene skal informeres om risikoen for kompartmentsyndrom, også efter udskrivelsen.

 

Ambulante kontroller

Kontrol med røntgen efter 1 og 4 uger. Patienten må ikke dyrke kontaktsport i 8 uger. Fjernelse af c-nails efter 2-6 måneder, ikke senere, da de kan være stort set umulige at fjerne, hvis de får lov til at sidde for længe.