Diabeteshjælpemidler og procedurer
Diabetikere kan få hjælp til dækning af udgifter til nåle og testudstyr samt til specielle insulinpenne i forbindelse med deres diabetesbehandling. Der er tale om hjælpemidler.
Ansøgning om bevilling af hjælpemidler skal sammen med samtykkeerklæring fra patienten sendes til primærkommunen. For patienter med tilknytning til Aalborg Sygehus sker ansøgning via afsnittets socialrådgiver
Personalets opgave
Henvisning sendes til afsnittets socialrådgiver. Af henvisningen skal der fremgå :
• Er patienten i diætbehandling alene, i tablet- eller i insulinbehandling
• Ved tabletbehandling, skal der i journalen foreligge lægelig vurdering af, hvor vidt patienten selv skal måle blodsukker efter udskrivelse
• Ved behov for flergangspen, skal det af henvisningen fremgå, hvilken pentype der er behov for samt, den specifikke årsag til, at engangspen ikke kan anvendes
Kopi af ansøgning tilgår henholdsvis patientens lægejournal og tilsendes patient på folkeregisteradressen.
Diætbehandlede diabetikere
Har ikke mulighed for at få bevilling på nåle og testudstyr til blodsukkermålinger. Målingerne foretages med jævne mellemrum ved egen læge. Alternativt må patienten selv betale for remedierne.
Tabletbehandlede diabetikere
Har mulighed for at få bevilling på 150 nåle til fingerprikker og 150 teststrimler til blodsukkermåling.
Insulinbehandlede diabetikere
Kan få bevilling, svarende til behovet, på nåle til insulinpen, nåle til fingerprikker, fingerprikker, teststrimler til måleapparat.
Til måleapparatet ydes der 50% tilskud via bestemmelserne om hjælpemidler.
Tabletbehandling kombinderet med victoza, byetta e.l
Skal følge tilskudsreglerne for insulinbehandlede diabetikere, jævnfør ovenstående.
Flergangspenne
Patienter med stikkeangst, nedsat kraft i hænder, motoriske vanskeligheder eller nedsat hukommelse kan have stor gavn af en flergangspen. Læge eller diabetessygeplejerske vurderer det eventuel behov for flergangspen.
Diabetessygeplejerske kan kontaktes for yderlig information.
Såfremt flergangspen ordineres, skal der sendes separat ansøgning herom til primærkommunen.
Anskaffelsespris ligger i størrelsen Kr. 880,- og op til Kr. 1.350,-
Måleapparat med taleenhed
Ved blindhed eller svært nedsat syn, kan patient ikke benytte de almindelige måleapparater. Måleapparat med taleenhed kan være relevant. Pris ved anskaffelse er i alt ca. kr. 3.-3.500,-. Efter lægelig henvisning oplærer bioanalytikerne patienterne i brugen af apparatet.
Kommunen kan, ved skriftlig ansøgning med tilhørende begrundelse, yde hjælp til anskaffelse af remediet som hjælpemiddel. Ved at benytte bestemmelserne om et synskorrigerende hjælpemiddel, dækker Kommunen den fulde betaling, og patienten friholdes for egen andelen på de ellers 50%.
Retsgrundlag
§112 i Lov om Social Service LBK nr. 941 af 1. oktober 2009 jævnfør §§7.1 til 7.3 i Socialministeriets bekendtgørelse nr. 987 af 6. august 2007 samt §§1 og 2 i Socialministeriets bekendtgørelse nr. 422 af 28. maj 2009.