Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Muskel-nålebiopsi

Muskelbiopsi kan være indiceret på mistanke om myopati, ved neurogen atrofi, muskeldystrofi, inflammatorisk myopati, metabolisk myopati, kongenit myopati m.v. Nålebiopsi er en hurtig og atraumatisk metode, der i langt de fleste tilfælde vil være at foretrække frem for den mere traumatiserende åbne kirurgiske biopsi.
En vellykket muskel-nålebiopsi vejer 8-10 mg og omfatter ca. 100 fibre. Det er næsten altid tilstrækkeligt med 2-3 biopsier til mikroskopisk og elektronmikroskopisk undersøgelse. Ønskes der tillige enzymatiske og molekylærbiologiske undersøgelser, må der søges oplysninger fra de relevante laboratorier (Kennedyinstituttet, metabolisk lab., RH) ang. den påkrævede mængde muskelvæv og specielle krav til håndtering og forsendelse af prøven.
Biopsitagningen foregår som hovedregel i generel anæstesi og udføres ultralydsvejledt af lægerne ved radiologisk afdeling ASN.

Procedure for biopsien.

  1. 1. Information til barn og forældre.

  2. 2. Henvisning til lægerne, radiologisk afd., ASN. Der benyttes almindelig elektronisk røntgenhenvisning (vælg ultralyd) med et kort resume med kliniske og parakliniske oplysninger inkl. CK og evt. specielle ønsker vedrørende biopsitagningssted.

  3. 3. Send samtidig meddelse til Patalogisk institut

Se: https://laboratorievejledning.rn.dk/prog/view.aspx?AfsnitID=107&KapitelID=85&UKapitelID=1116

 

Svar på undersøgelsen kan sædvanligvis først forventes efter 4-6 uger.